Radulovićev „Otkup“ u užem izboru za „Vaska Popu“

U najužem izboru za nagradu „Vasko Popa“ ušla je i knjiga „Otkup“(Književno društvo „Njegoš“,Nikšić) Andrije Radulovića.

Osim Radulovićeve knjige, uvršteni su i Bojan Babić „Glasine o slobodi“, Ana Ristović sa naslovom „Tu“ i „Rastvaranje duše“ Bojana Jovanovića.

Žiri će ime dobitika 29. nagrade saopštiti u drugoj polovini juna, a nagrada će biti uručena na svečanosti u Vršcu 29.juna.

Nagrada „Vasko Popa“ je najuglednija nagrada za poeziju u Srbiji i jedna od najuglednijih nagrada u Jugoistočnoj Evropi, koja se daje za modernu poeziju.

Među dosadašnjim dobitnicima ove nagrade su Stevan Raičković, Ivan V. Lalić, Bora Radović, Duško Novaković, Dragan Jovanović Danilov…

Pjesnička knjiga „Otkup“ Andrije Radulovića je prestavljena u Herceg Novom, Tivtu, Budvi, Beogradu, Podgorici , Danilovgradu i Nikšiću.

Svoje visoke ocjene o ovom Radulovićevom djelu izrekli su vodeći pisci i književni kritičari: Dragan Jovanović Danilov, Bratislav R.Milanović, Saša Radojčić, Ilija Lakušić, Đorđo Sladoje, dr Lidija Tomić, dr Drago Perović, Milutin Mićović, dr Radoje Femić, mr Aleksandar Ćuković, Branislav Zubović, Vidak Maslovarić, mr Milorad Durutović, slažući se da se radi o izuzetnoj knjizi poezije i najboljem uzorku Radulovićeve lirike uz njegovu „Sniježnu azbuku“ koja je proslavila ovog autora ine samo u slovenskim književnostima.

Radulović je najprevođeniji pjesnik sa crnogorske književne scene, dobitnik je niza domaćih,regionalnih i međunarodnih nagrada za svoje pjesništvo, između ostalih: nagrade „Marko Miljanov“, „Radoje Domanović“, Pečat varoši sremskokarlovačke, „Simo Matavulj“, Kočićevo pero , „Balkanika“ (Rumunija) , „Boris Kornilov“(Sankt Peterburg), „Noside“ (Unesco, Italija)…. Pjesme ovog autora zastupljene su u velikom broju domacih i stranih antologija, izbora i atlasa poezije, kao i u mnogim vodecim svjetskim i evropskim časopisima za kniževnost i kulturu.

foto:privatna arhiva-Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA