Radovi kojima ne treba objašnjenje

Samostalna izložba „(De)konstrukcija“ vajarke Vladane Mirković otvorena je u galeriji „Art“ podgoričkih Muzeja i galerija. Postavku čine instalacije u prostoru, kao i serije kolažiranih slika – reljefa, crteži i skulptura. Svim radovima zajedničko je poigravanje geometrijskim tijelima – oblicima, najviše kockom.

image

U tekstu kataloga koji prati postavku, likovna umjetnica dr Ana Miljkovac bilježi da je instalacija koja se razvijala i pred našim očima, čini komplikovane odnose među svojim dijelovima, ali je priča otvorena i jasna, puna naracije… ako razumijemo jezik.

– No, jezik je čisto likovni, pa likovnost: igra sjenki i linija, ritma, pravca i smjera, hvata u mrežu iznenađujućih organizacija koje izviru samo od sebe i sebe iz sebe. Zato u ovom radu treba dodati sopstveno vrijeme, ući u njega ne rušeći ga našim jezikom, u ovom slučaju nepotrebnim – zapisala je dr Miljkovac.

image

Postavku je prije Podgorice vidjela i publika u Nikšiću i Zenici. Kurator postavke je Stevan Kilibarda.

Publici se na otvaranju najprije obratio Miloš Nenezić, iz nikšićkog Sekretarijata za kulturu, koji je izrazio nadu da se ovom izložbom označava početak dobre saradnje sa podgoričkim Muzejem i galerijama.

Izložbu je otvorila mr Ivana Ćupić, direktorka podgoričkih Muzeja i galerija. Navodeći da interesovanja Mirkovićeve vode ka istraživanju materijala i skulptura u prostoru, dodala je da to očigledno odgovara i prostoru galerije „Art“, koji je idealan za susrete i kulturne razmjene mladih.

image

– „(De)konstrukcija“ je dala ovom prostoru novi kontekst čitanja. Svedeni, minimalistički, pročišćeni ambijent dobio je drugačiji karakter Vladaninom instalacijom, koja tjera na razmišljanje. Kako je umjetnica zapazila, da svaka skulptura iznova konstruiše dati prostor, tako i izložbeni prostor utiče na kompletni utisak o njoj. Svjedočimo slojevitoj izložbi koju čini instalacija u prostoru, uz crteže, skulpturu i kombinovane tehnike – rekla je Ćupić.

Organizatori izložbe su podgorički Muzej i Opština Nikšić – Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, a postavka se može pogledati do 29. februara.

foto:Lazar Ružić-Dan

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA