(VIDEO) Radojičićeva nova monodrama: „Crnogorci pojma nemaju“ o sadašnjosti i prošlosti

Težeći ka depatetizovanoj priči o crnogorskoj istoriji, publicista Mihailo Radojičić Šok, u izrazito satiričnom i podsmješljivom tonu, u novoj monodrami simboličnog naziva „Crnogorci pojma nemaju“, pokušava, kako kaže za RTNK, istaći da Crnogorci zaista „pojma nemaju“ o svojoj istoriji, prošlosti i sadašnjosti. Time ujedno i tematski sumira ovaj komad, koji je sinoć u prostorijama Royal Gardena prvi put izveden pred nikšićkom publikom.

Junak ove monodrame iz umjetničkog ugla sagledava istorijsko-društvene tokove u Crnoj Gori, nostalgično gledajući na period herojskih – bojnih i ljudskih – podviga svog naroda, koji, iz njegove perspektive gledano, više ne postoje. Upravo je inspiracija za nastanak komada bila takva „Crna Gora koje nema“, pojašnjava Radojičić, dodajući:

„To je normalna priča o izostanku iz svoje istorije, o stvarnim istorijskim činjenicama koje su Crnu Goru učinile onim što ona jeste.“ Inspirativno je na autora monodrame djelovao i Nikšić, bez čijeg duha, ambijenta i naravi otvorene za svakoga, nikada nije mogao, ali u kojem danas, kako objašnjava, ne vidi tragove davnih vremena koje generacije pamte.

Fokus monodrame „Crnogorci pojma nemaju“, njenih poruka i idejne koncepcije jeste u pojmu istine. Ona treba da djeluje pomiriteljski između onih strana koje je istorija zavadila. Stoga Radojičić optimistično konstatuje: „Važno je da primimo istinu. Na mržnji se niko nije pomirio, ali na istini jeste svako.“

Predstavljanje nove monodrame autor je upriličio u čast Dana nezavisnosti i povodom 165 godina od Bitke na Grahovcu. Prema njegovim riječima, monodrama „Crnogorci pojma nemaju“ uglavnom nije naišla na dobar prijem kod crnogorskih institucija kulture, ali je dobila poziv beogradskog teatra Slavija, gdje je očekuje neko od narednih izvođenja.

Nevena Brkuljan
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA