Proslava godišnjice doma starih „Bijelo Polje“ uz humanitarni koncert Koprivice i KUD-a „Tekstilac“

Povodom trinaeste godišnjice rada Doma starih „Bijelo Polje“ juče je upriličena prigodna svečanost sa bogatim kulturnim programom, u okviru kojeg je Dragan Koprivica održao svoj koncert, a članovi KUD-a „Tekstilac“, folklornog ansambla u sastavu bjelopoljskog Centra za kulturu, imali vrlo lijep nastup.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja Agron Ibrahimi sa saradnicima, direktori domova starih u Crnoj Gori sa saradnicima, i drugi.

Na početku programa prisutne je pozdravio dr Radosav Nišavić, direktor Doma, i naglasio da je Dom starih „Bijelo Polje“ počeo sa radom 1. decembra 2010. godine, da je kapacitet ustanove 200 kreveta, a da u njoj boravi 150 korisnika u optimalnim uslovima. Nišavić je istakao da zaposleni u ovoj instituciji nastoje da „korisnicima boravak u Domu učine prijatnim, da imaju doživljaj porodične atmosfere i ambijenta. Naš kolektiv broji 106 zaposlenih, čiji rad ovom prilikom moram posebno pohvaliti.“

Na kraju svog obraćanja dr Nišavić je ukazao i na poslovni uspjeh ove institucije, jer je postojeći dug sa skoro pola miliona eura sveden na 40.000 zahvaljujući planskom i domaćinskom poslovanju.

Dragan Koprivica se, kao afirmisani aforističar, između ostalog i dobitnik nagrade „Radoje Domanović“, na početku svog programa predstavio svojim humorističkim aforizmima uz smijeh i aplauze prisutnih, a zatim pjevao stare i nove popularne melodije, tokom kojih mu se u pjevanju pridružio i jedan broj prisutnih. Posebno lijepo je prihvaćena pjesma iz mladosti korisnika Doma starih, „Devojko mala“, svojevremeno u interpretaciji Đorđa Marjanovića, a lijep dojam je ostavilo i sviranje Koprivice na harmonici.

Uz pratnju orkestra KUD-a „Tekstilac“, pod rukovodstvom Emira Mehonjića, mladi folkloristi su dokazali da su u samom vrhu folklornih ansambala u Crnoj Gori, što su proteklih godina redovno i potvrđivali osvajanjem najvećih priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima. Ovog puta odigrali su više koreografija: igre iz Crne Gore i Vrsutu, igre iz Leskovca, sandžačke i šopske igre, priredivši nezaboravan ugođaj prisutnima. Inače, ovaj folklorni ansambl, koji je osnovan 1964. godine, u nekoliko starosnih nivoa broji skoro četiri stotine članova, ima i svoj narodni orkestar, a sljedeće godine slavi šest decenija postojanja. Pod upravom Emira Mehonjića KUD „Tekstilac“ njeguje, čuva i afirmiše ne samo crnogorsku, već i tradiciju svih naroda i narodnosti bivše Jugoslavije.

Cjelokupan program svečanosti u Domu starih „Bijelo Polje“ izvrsno je vodila glumica Bjelopoljskog pozorišta, Slađana Merdović.

Foto: Privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA