Proglašeni najuspješniji autori kratkih književnih formi

Na petom Festivalu kratke književne forme, koji je ove godine održan u okviru Zatonskog kulturnog ljeta 2024, prvo mjesto u kategoriji poezije ravnopravno su podijelili Mirjana Stanić iz Užica, Saladin Dino Burdžović, Bjelopoljac koji živi i stvara u Frankfurtu i Dragutin Đukić iz Kragujevca. U kategoriji kratkih priča takođe su prvo mjesto ravnopravno podijelile priče Dragana Vugdelića iz Andrijevice, Zuulfa Ahmetovića iz Sarajeva i Kemala Musića iz Bijelog Polja. U kategoriji aforizama ravnopravno prvu nagradu dijele Slavica Maksić iz Beograda, Miro Šarac iz Pljevalja i Petar Jovanović iz Beograda.

„Alfa i omega“ festivala Gordan Čampar kaže da je na konkurs Festivala pristiglo 1.446 radova, a da je žiri imao težak zadatak da odabere najbolje priče, pjesme i aforizme.

– Ovako veliki broj pristiglih radova, koji su bili i kvalitetni, dokaz je da je ovaj naš festival zaživio. Presrećni smo što je interesovanje bilo veliko, a noć koju smo organizovali ispred Osnovne škole „Braća Ribar“ će ostati u nezaboravnoj uspomeni. Festival iz godine u godinu ide uzlaznom linijom, ali na žalost nema pomoći relevantnih ustanova i institucija – kazao je Čampar.

Na Zatonskom kulturnom ljetu, u prisustvu brojnih gostiju, predstavnika kulturnog i javnog života iz opštine, ali i iz drugih crnogorskih gradova, održan je omaž posvećen pokojnom akademiku Aliji Džogoviću, koji je napisao preko 25 knjiga, o kome su govorili Kemal Musić i Dragan Došljak, kao i Alijina kćerka Suada.

Posjetioci su bili u prilici da slušaju i gledaju odlomke iz „Fajronta 2“ Gordana Čampara, zatim Dragana Buzdovana Bukija iz Teatra 303, a mogli su da se dive skulpturama likovnog umjetnika Slavenka Rakočevića Rakoča. Na kraju, maestralno je na klaviru svirao Safet Drljan.

Organizatori Zatonskog kulturnog ljeta su NVO „21.maj“ Zaton i NVO „Odgovor“ Podgorica.

foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA