Preminuo slikar Marko Lukovac

Slikar Marko Lukovac preminuo je u 43. godini, saopštili su Muzeji i galerije Podgorice.

Lukovac je bio magistar slikarstva i kustos Moderne galerije. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na Cetinju (2006), odsjek Slikarstvo, gdje je završio i postdiplomske studije (2010). Bavio se slikarstvom i andergraund stripom.

„U postmodernističkom duhu ukrštao je uticaje njemačkog ekspresionizma, fovizma, art bruta, vizantijske umjetnosti, ali i fenomena andergraunda i supkulture. Snažnim, sirovim koloritom, lakonskim crtežom naglašenih kontura i apsurdnim, crnohumornim narativom na slikama, na površinu je izvlačio potisnutu nutrinu čovjeka, oslobađajući ga konvencionalnog, društveno poželjnog ponašanja i afirmisao ideju povratka prvobitnom, primitivnom, spontanom i nagonskom (Adam i Eva, 2009)“, navode iz Muzeja i galerija Podgorice.

Imao je više samostalnih izložbi: „Povratak u Hiperboreju”, Podgorica (2005); „Hrist i Alah kod Bude na Olimpu”, Podgorica (2006); „Milion ruža bez mirisa (lokalna anestezija)”, Podgorica (2007); „Piknoza jedra i progresivni dobitak infiltriranog infiltrata (tri pijeska, jedna cimenta)”, Podgorica (2008); „Adam i Eva (Natrix, Natrix)”, Podgorica (2009); „Karavađo i mikroorganizmi (die quantemechanic)”, Podgorica (2010); Magistarska izložba „Geni su čudo, Gogen je drugo”, Podgorica (2010); „Plava kao limun (cut copy refresh)”, Podgorica (2011); „Salix”, Podgorica (2012); izložba sa Sinišom Radulovićem i Nikolom Radovićem, Podgorica (2014); izložba u JU Muzeji i galerije Podgorice, Podgorica (2020).

Učestvovao je na više kolektivnih izložbi. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2006. godine.

„Ostaće upamćen kao sjajan umjetnik, dobar čovjek i divan kolega. Markovoj porodici izražavamo duboko saučešće“, zaključuju iz Muzeja i galerija Podgorice.

Foto: Muzeji i galerije Podgorice

NIKŠIĆ PROGNOZA