Preminuo kompozitor i džez muzičar Mirko Šouc

Srpski kompozitor i džez muzičar Mirko Šouc preminuo je u 90. godini. Ostavio je dubok trag kao autor i izvođač na jugoslovenskoj muzičkoj sceni, a njegovo je djelo i jedna od najomiljenijih i najizvođenijih dječijih pjesama na ovim prostorima „Zakleo se bumbar“.

Mirko Šouc rođen je 29. juna 1933. godine u Zemunu. Već sa pet godina imao je prvi profesionalni nastup.

Diplomirao je 1960. godine na Muzičkoj akademiji u Beogradu, na teoretskom odsjeku sa klavirom kao glavnim predmetom u klasi prof. Milice Marijanović i Marka Tajčevića.

Šouc je muzičar koji je svojim kompozicijama različitih žanrova, kao i svestranim muzičkim angažovanjem, stekao visoki ugled, popularnost i obilježio cio jedan period muzičkog života od pedesetih do devedesetih godina dvadesetog vijeka.

Jedan je od začetnika, najpoznatijih kompozitora i interpretatora džez muzike na ovim prostorima, a naročito je poznat i cijenjen kao virtuoz na džez harmonici.

Ansambl Mirka Šouca je realizovao na stotine koncerata i trajnih snimaka za potrebe RTS-a, gdje je Mirko Šouc proveo cio svoj radni vijek.

Veliki dio stvaralaštva posvetio je dječjoj muzici, a pjesma „Zakleo se bumbar“ je jedna od najomiljenijih i najizvođenijih dječijih pjesama na ovim prostorima.

Autor je preko 200 naslova različitih žanrova (džez, dječija, zabavna i muzika u duhu starogradskih pjesama).

Za svoj stvaralački rad nagrađen je brojnim, najprestižnijim nagradama.

Izvor: RTS
Foto: Jutjub, prinskrin/RTS

NIKŠIĆ PROGNOZA