Spajić prihvatio predlog da se formira Savjet za kulturu

Jaka kultura gradi jaku ekonomiju i stabilnost, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Milojka Spajića sa predstavnicima kulturnih udruženja koji je danas održan u Vladi.  

Predstavnici kulturnih udruženja su ukazali na brojne probleme u domenu kulture i iznijeli niz predloga za unapređenje stanja u ovoj oblasti. 

Premijer je, kako je saopšteno iz Vlade, prihvatio predlog za formiranje Savjeta za kulturu Vlade Crne Gore kojim će koordinirati ministarka kulture sa zadatkom da uradi reviziju Nacionalnog programa razvoja kulture 2023 -2027, da razmatra imenovanja na ključnim pozicijama u ustanovama kulture te predlaže projekate i izmjene zastarjelih ili neadekvatnih zakonskih akata u ovoj oblasti.

On je istakao da razvoj kulture zauzima visoko mjesto u agendi Vlade i upoznao sagovornike sa namjerom da već narednih dana imenuje savjetnika za kulturu u Kabinetu premijera. 

Dogovoren je nastavak komunikacije sa Kabinetom predsjednika Vlade i Ministarstvom kulture.

Sastanku su prisustvovali predsjednik slobodnog sindikata kulture Crne Gore Vukan Pejović, predstavnica Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Tijana Todorović, predstavnik Udruženja filmskih producenata i reditelja Mladen Ivanović i likovna umjetnica i koordinatorka programa za kulturu NVO Centar za ženska prava Tanja Markuš.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA