Predstava  “Gospođica” zatvara takmičarski dio Međunarodnog festivala glumca

Predstava „Gospođica“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, koja će na sceni Nikšićkog pozorišta biti izvedena večeras u 20h, zatvoriće  takmičarski dio 19. „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2023“.

Iz Nikšićkog pozorišta ističu da su ulaznice za predstavu rasprodate.

Predstavu je po istoimenom romanu Iva Andrića adaptirala i režirala Đurđa Tešić

Glumačku podjelu čine: Slađana Zrnić, Nataša Ivančević, Snježana Mišić, Bojan Kolopić, Danilo Kerkez, Belinda Stijak Pavle Pavić.

U predstavi učestvuju i članovi Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske Anastasija Marić, violina i Marko Kovačić, kontrabas.

„U strašnoj pukotini sveta bez pravednosti u kojoj će stradati mnogi i izgubiti svi, rađa se jedan neobičan i u svetskoj literaturi nepoznat karakter ženskog Šajloka, tvrdice i zelenaša bez morala i milosti. „Krpež i trpež kuću drže“, govori Gospođica Rajka Radaković štedeći strasno i uporno svaki dinar dok teži svom cilju – da stekne svoj prvi milion. To je ono što vidimo iz priče. Ali šta nas toliko privlači njenom karakteru u dramskom smislu? Razmišljam kakva je to sudbina i zašto nas se tiče. Osećam nekakav neobjašnjiv strah. Gospođica podseća na današnje vreme, koje tlači svakoga i u kome nema savesti, u kome svako grabi i snalazi se samo za sebe, u kome je novac postao božanstvo. Razmišljam kakav je to život bez ljubavi, bez samilosti, empatije, život proveden u opsesivnoj strasti za materijalnim, u strahu od bankrota i propasti koje nam društvo nameće? Razmišljam kako nas kapitalizam gura u provaliju bez dna, gde nam je jurenje novca postalo cilj, zapravo, novac postao cilj a ne sredstvo za život i da je takav život magla u kome lupa zgrčeno srce puno bola i u kome poput starog sata koji otkucava vreme odjekuju pitanja… Kuda?… Zašto?“, napisala je rediteljka Đurđa Tešić o predstavi.

foto:Nikšićko pozorište

NIKŠIĆ PROGNOZA