Podgorica: Otvorena izložba radova Mija Mijuškovića

U Galeriji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) sinić je  otvorena izložba radova umjetnika Mija Mijuškovića pod nazivom “In the beginning there was stone”.

Kustoskinja izložbe Nikolina Zuber u svom obraćanju istakla je da je preobražajem izvornog oblika iz prirode Mijo Mijušković je stvorio likovno osmišljen i slobodan svijet umjetnosti. 

“Nastala je stvaralačka ideja kojom se vodio – prirodna forma i stvaralački proces. U vajarevoj imaginaciji ova dva svijeta činila su jednu cjelinu. Želio je da otkrije šta se skriva u enigmatičnosti materije. Skulptor, koji je kao meteorolog i prirodnjak imao dugogodišnje iskustvo sa procesima u prirodi, znao je da pronađeni oblik nije pravi. Tragao je za njim.”

Ispred galerije “ForA” iz Berlina, publici se obratila i Olga Lystsova, koja ističe da mnoge skulpture Mija Mijuškovica imaju magični i sakralni kvalitet. 

“S toga ne čude očigledne paralele sa antičkim skulpturama – kamene skulpture od zelenog krečnjaka podsjecaju na stari Egipat, crni granit – na hinduističku umjetnost i bijeli mermer antičku Grčku.

Ona je kazala i da Mijuškovica često porede sa Brankusijem ili Miroom. 

“Ipak, umjetnik nikada nije povezivao svoj rad sa postojecim umjetničkim školama ili pokretima i stvarao je sopstveni, jedinstveni stil u kome je sveti karakter prirode izvor inspiracije i primarni sadržaj.”

Kustos izložbe dr Nikola Marković, u svom obraćanju posebno se zahvalio timu MSUCG, na čelu sa direktorom Vladislavom Šćepanovićem, koji je inicirao ovaj projekat i time dao jedan novi pravac mogućnosti da se važna djela crnogorskih umjetnika zastupljenih u stranim kolekcijama na pravi način nađu i pred crnogorskom publikom. 

“Kako možemo svjedočiti svi mi koji smo ga dobro poznavali, Mijušković je živio skromno u potpunosti predano i posvećeno svom radu i porodici. Nikada nije uradio ni jednu svoju skulpturu u zatvorenom prostoru, nikada nije posjekao ni jedno drvo da bi stvarao svoja djela, čime je svetački čisto i nevino čuvao svim svojim bićem ono što je sama suština ekologije i prirode, kojoj se uvijek rado i nadahnuto vraćao. Neumorno radeći, često je ponirao u prošlost i dubine duhovnog, koje je iznova pronalazio u svemu što je trag ljudske kulture i čovjek sa ovih prostora, vjekovima unazad u dodiru sa prirodom ostavio na mjestima svojih svetinja, gubilišta i trajanja.”

Izložba je organizovana u saradnji sa galerijom „ForA“ iz Berlina, a predstavljeni su eksponati iz kolekcije Natalie Pervak. Izložba je otvorena za javnost do 23.05.2024. godine.

foto:MSUCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA