Pjesnikinji Mariji Ivanović nagrada “Radule Željko Damjanović”

Pjesnikinja Marija Ivanović iz Podgorce dobitnica je  nagrade za poeziju “Radule Željko Damjanović”.

Nagrada, koju dodjeljuje Književna zajednica “Vladimir Mijušković” iz Nikšića, biće joj dodijeljena sjutra (20.jun) u sali nikšićkog “Zahumlja” sa početkom u 19 časova.

Ivanović je stekla i pravo učešća na književnoj manifestaciji Pjesnička riječ na izvoru Pive, koja će se održati 21. i 22. jula u Plužinama.

Nagrada “Radule Željko Damjanović” dodjeljuje se za neobjavljeni rukopis ili za knjigu poezije objavljenu u posljednje dvije godine, pjesnicima iz Crne Gore do 29 godina starosti.

U programu svečnog uručenja nagrade u “Zahumlju“ učestvovaće Spasoje Bajović predsjednik Književne zajednice “Vladimir Mijušković”, Sofija Simović pjesnikinja, Mirko Lale Damjanović pjesnik, Miro Nikolić dramski umjetnik i pjesnici Jovan Drašković, Hajdana Simović i Tijana Draganić raniji laureati pomenute nagrade.

Moderatorka večeri je Kristina Radović, urednica programa u Javnoj ustanovi “Zahumlje”.

Radule Željko Damjanović rođen je 1959. godine u Rudinicama (Piva, Crna Gora). Završio je Pravni fakultet u Podgorici. Objavljene knjige: Premijera crnog kofera, Voda ime (posthumno), Priziivi nebeskog šetača (posthumno), Slutnja sjutrašnjeg dana (posthumno).

Oktobra 1988. godine, vraćajući se sa sajma knjiga u Beogradu, sa svojim prijateljem i pjesničkim sabratom Spasojem Pajom Blagojevićem, sletio je u rijeku Drinu i tako tragično okončao svoj mladi život i presjekao stvaralački put. U svojim pjesmama kao da je proročki naslutio kakav će mu biti kraj.

Ustanovljena je književna nagrada “Radule Željko Damjanović” koja se dodjeljuje svake godine u sklopu književne manifestacije Pivski susreti.

NIKŠIĆ PROGNOZA