Pjesnička riječ na izvoru Pive: Nagrade za Teodoru i Jovanu

Teodora Čukić iz Berana dobitnica je ovogodišnje književne nagrade “Spasoje Pajo Blagojević” koju dodjeljuje plužinski Centar za kulturu, a u okviru 53. Književnih susreta „Pjesnička riječ na izvoru Pive“.

Tako je odlučio žiri u sastavu književnik Radomir Uljarević, pjesnikinja Milica Kralj i pjesnikinja Milica Bakrač, a Centar za kulturu štampaće nagrađeni rukopis.

Nagradu je uručio direktor Centra za kulturu Milenko Mićanović, dok je nagrađena Čukić kazala da kao neko ko se nalazi tek na početku svog književnog stvaralaštva, svaki oblik prisustva i učestvovanja smatra privilegijom i mogućnošću za daljim napredovanjem.

„Nagrade i priznanja su satisfakcija za nas mlade, podrška u očuvanju kulture i pravih vrijednosti. Književnost zaslužuje da joj budemo odani i čuvamo njeno mjesto u društvenoj zajednici, bez obzira na digitalizaciju i vrijeme kojem pripadamo. Čvrsto vjerujem da u tome uspjevamo, pa su ovakve manifestacije samo potvrda“, navela je Čukić.

Nagradu “Radule Željko Damjanović” za 2024. godinu dobila je mlada pjesnikinja Jovana Tomić, učenica Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović” iz Podgorice, po odluci žirija u sastavu Ranko Mićanović, Nebojša Ćićo Vulanović i Mirko Lale Damjanović.

Njoj je nagradu uručila sestra pjesnika Radula Željka Damjanovića, pjesnikinja Sofija Simović.

„Za mene je velika čast što sam ja ovogodišnja dobitnica nagrade koje nosi ime po velikom piscu Radulu Željku Damjanoviću. Takođe, veoma mi je drago što imam priliku da ove godine po prvi put učestvujem na ovako velikom festivalu“, kazala je nagrađena Tomić.

Književni susreti „Pjesnička riječ na izvoru Pive“, 53. po redu, počeli su predstavljanjem Zbornika radova o Đorđu Nešiću, mnogostruko nagrađivanom srpskom pjesniku iz Hrvatske.
Simpozijum kritike Nešićevog književnog stvaralaštva održan je na prošlogodišnjim književnim susretima.
Nešić je član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i djelo Milutina Milankovića. Upravnik je naučnog centra “Milutin Milanković u Dalju, a živi i stvara u Bijelom Brdu kod Osjeka, i u Somboru.
Njegov Zbornik predstavio je akademik Jovan Delić, ali i sam Nešić.

Takođe, predstavljen je i „Zbornik mladih pjesnika“ u kojem su se našli stihovi: Lazara Bukumirovića, Milana Gromovića, Pavla Bukilića, Teodore Kovač, Nikoline Kovačević, Koste Kosovca, Jele Marićević, Lenke Nastasić, Katarine Pantović, Irene Plaović, Anđele Peković, Marije Radić, Jova Radovića, Tijane Sladoje, Milana Tice, Mata Uljarevića, Teodore Čukić i Milice Špadijer.

O „Zborniku mladih pjesnika“ govorile su  pjesnikinje Milena Kulić i Milica Bakrač.

Nakon predstavljanja zbornika, uslijedila je izložba skulptura „Piva koje nema“, preminulog crnogorskog vajara Mija Mijuškovića.

Izložbu je otvorila njegova supruga Olja Mijušković.

„Ovo je samo mali dio iz „Pive koje više nema“, tog ciklusa. Na neki način je kroz ovo sve „Pive koje ima“, isto tako Mija na neki način nema a kroz ovo sve ga ima“, navela je ona, dok je o izgložbi govorio i književnik Radomir Uljarević.

Književnik Ranko Mićanović, predstavio je najnovija izdanja Pivljana iz Crne Gore i inostranstva, koji su svoja ostvarenja dostavili Centru za kulturu, a zatim su nastupili zavičajni pjesnici Mirko Lale Damjanović, Sofija Simović, Slavojka Vojinović i Milena Kulić koji su predstavili svoje pjesme.

Zatim je o liku i djelu počivšeg književnika Gorana Petrovića govorio akademik Jovan Delić.

Goran Petrović je rođen u Kraljevu 1. jula 1961. godine. Njegovi romani i zbirke priča objavljeni su u više od 130 izdanja, od čega je 60 izdanja u prevodima na 15 jezika. Kritika ga je obasipala priznanjima, a publika čitanjem. I dok se svaki njegov roman čekao s nestrpljenjem, svojim djelima ispisao je istoriju naše književnosti. Pisao je jednako dobro priče i romane, pripovijedao o velikim temama i malim stvarima grada koji je osvojio. Goran Petrović je dobitnik više književnih priznanja. Pored književne stipendije Fonda Borislava Pekića, važnije nagrade su: „Prosvetina“, „Meša Selimović“, Ninova nagrada za roman godine, „Vitalova“, „Račanska povelja“, nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, „Borisav Stanković“, „Svetozar Ćorović“, nagrada „Ivo Andrić“ za pripovijetku, „Laza Kostić“, nagrada za dramski tekst „Kočićeva knjiga“, „Zlatni krst Kneza Lazara“, „Veljkova golubica“ za cjelokupno pripovedačko delo, Velika nagrada „Ivo Andrić“ za cjelokupno književno stvaralaštvo, „Stanislav Lem“, „Grigorije Božović“, „Zlatna knjiga Matice srpske“, nagrada Narodne biblioteke Srbije „Vladan Desnica“, „Beogradski pobednik“… Bio je član Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra. Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 8. novembra 2018. godine.

Program 53. Književnih susreta Pjesnička riječ na izvoru Pive, nastaviće se sjutra simpozijumom kritike književnog stvaralaštva Milutina Mićovića, koji počinje u 9h u sali Centra za kulturu.

U 15h planiran je izlet brodićem po Pivskom jezeru gdje će biti predstavljena knjiga prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade Spasoje Pajo Blagojević, Pavla Zeljića.

Program ovogodišnjih Susreta zatvoriće Svečano poetsko veče koje će početi sjutra veče u 20h.

Marija Vujović

foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA