„Pečat hercega Šćepana“ Ivanu Negrišorcu, „Ćiriličnik“ cetinjskoj Bogosloviji

Jedanaesto veče Trga od ćirilice, koji se održava u Herceg Novom, sadržajem i značajem izdvojilo se od svih večeri, jer su dodijeljene nagrade „Pečat herceg Šćepana“ i „Ćiriličnik“. Ovogodišnji laureati su Bogoslovija Svetog Petra Cetinjskog, dobitnik nagrade „Ćiriličnik“, i književnik Ivan Negrišorac, laureat nagrade „Pečat hercega Šćepana“.

Ovo posebno veče, svojim prisustvom uveličali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić, konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Mićo Rogović, predsjednik Matice srpske dr Dragan Stanić (Ivan Negrišorac) kao i mnogi drugi gosti, saopšteno je iz pres službe festivala.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Ćiriličnik“ koju dodjeljuje Trg od ćirilice u Herceg Novom, ove godine dobila je najstarija srednja škola u Crnoj Gori, Bogoslovija „Svetog Petra Cetinjskog“. Ovogodišnji žiri, u čijem su radu učestvovali književnici Novica Đurić, Radomir Uljarević, Želimir Nikčević, Budimir Aleksić i Budimir Dubak, jednoglasno je donio odluku da ovu „uglednu nagradu za 2023. godinu dobije ova slavna škola, zbog svog dugogodišnjeg značaja za našu zemlju i naš narod“.

„Ćiriličnik“ je uručio mitropolit Joanikije, a nagradu je primio profesor bogoslovije protojerej Nemanja Krivokapić. Primivši nagradu, otac Nemanja je izjavio da mu je velika čast i zadovoljstvo što nagradu prima od jedne ovakve manifestacije, čiji su članovi žirija najbitniji književnici našeg naroda.

– U ovo vrijeme, kada bogoslovija „Svetog Petra Cetinjskog“, najstarija školska ustanova u Crnoj Gori, nije priznata od same države, ovakva nagrada nam još više znači i daje na značaju, jer predstavlja priznanje za rad i trud u obrazovanju i vaspitavanju generacija mladića koji se spremaju za tako značajnu službu, kao što je sveštenička služba. Zbog toga vam se, u ime rektora bogoslovije, visoko prečasnog oca Blagoja Rajkovića, koji trenutno nije u zemlji, inače bi večeras bio sa nama, u ime svih profesora i svih đaka, od svega srca, najiskrenije zahvaljuje – rekao je Krivokapić.

Predsjednik žirija za dodjelu nagrade „Pečat hercega Šćepana“ i „Ćiriličnik“ Budimir Dubak, pročitao je obrazloženje o ovogodišnjim laureatima. Nagrada „Pečat hercega Šćepana“ za 2023. godinu, pripala je književniku Ivanu Negrišorcu (dr Draganu Staniću, predsjedniku Matice srpske). Nagradu „Pečat hercega Šćepana“ uručio je mitropolit Joanikije.

– Sa posebnim zadovoljstvom, koristim priliku da uručim nagradu „Pečat hercega Šćepana“ gospodinu Ivanu Negrišorcu. Zovem ga po njegovom pjesničkom imenu, a znamo ga i kao velikog profesora, naučnika, akademika, predsjednika Matice srpske, i čini nam veliku radost što je večeras sa nama – naglasio je mitropolit, uručujući nagradu.

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA