Ovacije Danilovgrađana za „Desert flower“

Studentski teatar je sinoć po jedanaesti put izveo svoju predstavu „Desert flower“, po tekstu i režiji Dragana Koprivice, ovog puta u Centru za kulturu Danilovgrad za jedan broj ljubitelja teatra, koje ni nevrijeme nije omelo da odgledaju ovu komediju apsurda i alijenacije.

Tokom predstave glumački ansambl je imao odličan kontakt s publikom, što je praćeno smijehom i aplauzima, posebno na samom kraju komada u kojem su, prema novoj podjeli uloga, igrali Marija Đuranović, Darko Bulić, Sanja Veličković Radonjić, Kristina Babić i Emir Tičić.

Igra prekomponovanog ansambla bila je kompaktnija, jer je sažimanjem uloga ostvarena i dodatna zgusnutost radnje uz nadigravanja Marije Đuranović i Darka Bulića na otvorenoj sceni.

I ovog puta se vidjelo da, uz ozbiljno angažovanje cjelokupnog ansambla, i uz dodatnu obradu komada, premijera ostaje u sjenci narednih izvođenja, koja imaju veći stepen empatije, uigranosti i dramskog štimunga u cjelini.

Izuzetno talentovana Marija Đuranović, kao glavna junakinja komada, vodila je scensku radnju u profesionalnom maniru, uz odlične transformacije Darka Bulića iz lika jurodive konobarice do lika šefa kuhinje sa poremećenom psihom, uz recidive nacizma i nasilja prema putnicima u staničnom restoranu.

I ovog puta dramsku storiju obojila je čežnja glavne junakinje prema odlasku ka spasonosnom Zapadu, čija vizija poprima dubiozan karakter uz pitanje kuda ide današnja civilizacija ignorišući osnovne građanske vrijednosti, uz proces vidne alijenacije porodice i društva u cjelini.

Muzičke i svjetlosne efekte ovog komada potpisuje Dražen Milić, a majstor scene je Željko Jovanović.

Premijera je održana 2. juna na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”, a komad je potom igran u KIC-u “Zeta” – Golubovci, Centru za kulturu Pljevlja, i na 52. Festivalu dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju, gdje je Koprivici dodijeljena nagrada za najbolji domaći dramski tekst, a Mariji Đuranović specijalna nagrada za glumačko ostvarenje.

“Desert flower” je igran u više navrata i u ustanovama od posebnog socijalnog značaja.

Foto: Studentski teatar

NIKŠIĆ PROGNOZA