Otvorena izložba „NoConcept 3“ u Muzeju Žitomislić: Umjetnost kao most između zajednica

U petak, 11. oktobra, u Muzeju Žitomislić u Bosni i Hercegovini otvorena je treća po redu izložba pod nazivom “NoConcept 3” koju organizuje Opština Nikšić. Postavku čine radovi akademskih umjetnika iz Crne Gore, a izložbu je otvorio predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković.

U ime Sekretarijata za sport, mlade i socijalno staranje prisutnima se obratio Miloš Nenezić, član organizacionog tima.

Direktorica Muzeja, Irina Kolak Mandić, takođe se obratila prisutnima, ističući značaj saradnje između institucija kulture.

Tom prilikom, Vuković je naglasio da umjetnost nadilazi sve granice i služi kao sredstvo povezivanja.

„Umjetnici, bez obzira na svoje porijeklo, donose svoje viđenje svijeta kroz boje, oblike i teksture. U vremenu kada se često traže instant rješenja, ovo je prilika da se zaustavimo i razmislimo – o sebi, o svijetu, o nasljeđu koje čuvamo i o budućnosti koju gradimo“, istakao je Vuković.

On je dodao da kultura gradi zajedništvo, te da u vremenu podjela političke, društvene i ekonomske prirode, umjetnost ostaje univerzalni jezik koji nas povezuje.

„Umjetnost nam omogućava da se vidimo, da se razumijemo i da zajedno gradimo budućnost u kojoj su različitosti snaga, a ne prepreka“, zaključio je Vuković.

Irina Kolak Mandić, direktorica Fondacije Muzeja Žitomislić, istakla je da je ova izložba rezultat uspješne saradnje sa Opštinom Nikšić.

„Ovo je treća po redu izložba koju priređuju naši prijatelji iz Opštine Nikšić, u okviru konkursa za mlade umjetnike Crne Gore. Već treći put se njihovi radovi predstavljaju u Muzeju Žitomislić, čime se nastavlja plodonosna saradnja“, kazala je Kolak Mandić, dodajući da je Muzej Žitomislić potpisao memorandum o saradnji sa Opštinom Nikšić, čime je stvorena osnova za dugoročne kulturne projekte.

Miloš Nenezić, predstavnik Sekretarijata za kulturu Opštine Nikšić, podsjetio je da je izložba pokrenuta prije tri godine s ciljem afirmacije mladih akademskih stvaralaca iz Crne Gore.

„Svake godine organizujemo ovu izložbu u okviru Septembarskih dana, a ove godine na izložbi je predstavljeno 18 radova od 18 umjetnika, u čast 18. septembra, Dana oslobođenja Nikšića. Večeras, izložba je u svom trećem nastavku predstavljena u Muzeju Žitomislić“, kazao je Nenezić.

On je posebno istakao važnost saradnje sa Muzejom manastira Žitomislić, naglasivši da kultura povezuje ljude i omogućava gradnju mostova prijateljstva.

Izložba “NoConcept 3” biće otvorena do 25. oktobra, a nakon toga, u novembru, gostovaće u Podgorici.

Organizacijski tim izložbe čine Stevan Kilibarda, Miloš Nenezić i Vladana Mirković.

Muzej Žitomislić i Opština Nikšić ovim projektom još jednom potvrđuju važnost međunarodne kulturne razmjene i promocije mladih umjetnika.

Foto: Opština Nikšić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA