Otvoren digitalizovani bioskop Nikšićkog pozorišta

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević otvorio je najsavremeniji digitalizovani bioskop Nikšićkog pozorišta, u okviru manifestacije „Septembarski dani kulture“.

Govoreći o značaju digitalizacije, Kovačević je čestitao direktoru Nikšićkog pozorišta Radinku Krulanoviću na realizaciji ovog projekta i istakao da Opština, u cilju kreiranja povoljnih uslova za razvoj kulture i njenih institucija, unapređuje i modernizuje usluge Pozorišta.

„Nikšić dobija novi digitalizovani najmoderniji bioskop, te možemo da puštamo sve savremene projekcije filmova u punom formatu i kako to trenutni momenat i vijek u kome živimo zahtijeva. Ovo je jedan vrijedan projekat – 108.000 evra je u pitanju. Zajedno su ga realizovali Ministarstvo prosvjete, Filmski centar i Opština Nikšić, koja je izdvojila najviše sredstava. Nikšićko pozorište u ove dvije godine zaista ima čime da se pohvali, osim poboljšanja svoje sopstvene produkcije, koja se igra sada širom regiona kao nikada prije. Imamo i najnoviji i najsavremeniji bioskop u Crnoj Gori. Želimo nikšićkoj publici da uživa u najnovijim projekcijama, a mi ćemo se truditi da imamo svjetske premijere, poput ove večeras – ovog filma koji ćemo zajedno večeras pogledati“, rekao je Kovačević.

Uvođenjem digitalnih tehnologija sa savremenim sistemima zvuka i projekcije, bioskop će obogatiti iskustvo gledanja, motivisati publiku i podstaći razvoj kinematografije.

Ukupna vrijednost radova i postavljene opreme je 108.000 €, a projekat su finansirali Opština Nikšić, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Filmski centar Crne Gore.

U sklopu otvaranja premijerno je prikazana projekcija filma „Duhovi u Veneciji“, zasnovanog na knjizi Agate Kristi, u režiji oskarovca Keneta Brane, koji ujedno tumači i glavni lik.

Foto: Željko Šapurić

NIKŠIĆ PROGNOZA