(VIDEO) Opština Nikšić čuva kulturno nasljeđe Petra Lubarde

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević konferencijom za štampu ozvaničio je završetak konzervatorsko-restauratorskih radova na slici „Trinaestojulski ustanak“ Petra Lubarde, koja se nalazi u Dvorcu kralja Nikole.

Kovačević je, kako je saopšteno iz Opštine Nikšić, tom prilikom istakao da se time obilježava pedesetogodišnjica upokojenja Petra Lubarde, jednog od najboljih umjetnika čija djela moramo čuvati.

„Na 50 godina od smrti Petra Lubarde i na Dan oslobođenja Nikšića predstavljamo vam novu, konzerviranu, restauriranu sliku ’Trinaestojulski ustanak’, jer da bi sloboda došla, neophodno je da neko prije toga ustane, a Petar Lubarda je te teme i epopeje našeg naroda obrađivao. Dakle, postao je svjetski i univerzalan tako što je prvo pripadao svom narodu, pa je iz njega došao do tih astralnih visina u tome čime se bavio. Mi ćemo kao Opština nastaviti saradnju sa kulturnim institucijama Grada Beograda. Vjerujem da će saradnja Muzeja i Legata Petra Lubarde i u budućnosti biti plodotvorna“, kazao je Kovačević.

On je dodao da su radovi na adaptaciji Muzeja pri kraju, tako da se ubrzo očekuje da ova ustanova konačno uđe u svoje prostorije.

„Ovo neka bude preteča čitave priče. Očekujemo da u narednom periodu, nakon što dobijemo dozvolu od nadležnog ministarstva, Uprava za kapitalne projekte raspiše tender za uređenje prostora oko Dvorca kralja Nikole, tako da čitav ovaj ambijent dobije jedan novi savremeni izgled“, poručio je Kovačević.

O slici je govorila direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić Vesna Todorović.

„Slika je monumentalna, površine oko 14 kvadrata, bila je veoma oštećena, pa smo se obratili Legatu Petra Lubarde, koji je dio Kuće legata u Beogradu, jer su oni imali iskustva sa oštećenim Lubardinim slikama koje su dobili kao legat. Oni su predložili da konzervaciju obavi mr Vanja Jovanović, licencirani viši konzervator, koja je taj posao obavljala kod njih. Sam proces konzervacije trajao je oko godinu dana. Slika je u našem muzeju bila dosta skrivena, dimenzije nijesu dozvoljavale njeno iznošenje i prikazivanje, pa je istoričari umjetnosti nijesu ispitivali ni pisali o njoj“, navela je Todorović.

U ime Opštine Nikšić i JU Muzeji i galerije, Kovačević je uručio zahvalnicu direktoru Kuće legata Filipu Brusiću i konzervatorki Vanji Jovanović – za doprinos u restauraciji i uspješnoj saradnji, dok je Brusić Kovačevića i direktoricu Todorović darovao prigodnim poklonom.

Foto: Opština Nikšić

Video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA