Održana promocija knjige „Visine Tien Šana“ Miljana Mijuškovića

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević govorio je na promociji knjige Miljana Mijuškovića „Visine Tien Šana“, koja je održana u sali Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

Tom prilikom Kovačević je istakao da je ova knjiga putovanje kroz život, onaj neizrečeni u svakodnevnici, onaj koji je živio srcem i koji je dohvatala duša u svojim usponima i padovima.

„Zato je ova knjiga istovremeno i ispovijest. Da bismo sve to shvatili, ne smijemo da ostanemo netaknuti i cijeli. Mi moramo znati da je ranjivost moć. Moramo postati antika i srednji vijek, spaseni od boljih verzija sebe. Posebnost Miljanovih pjesama su njihovi naslovi, koji su pravi putokaz i na lakim i strmim stazama“, poručio je Kovačević.

O prvoj knjizi Miljana Mijuškovića, književnik i književni kritičar Želidrag Nikčević kazao je da je svaka njegova pjesma lična i duboko proživljena, nastala iz unutrašnje egzistencijalne potrebe da se određeni događaji, procesi i zbivanja u duši zabilježe, da se objasne sebi i drugima.

„Ponajviše je u njima fine slikovitosti, topline i ljubavi, ali istovremeno, te male lirske ispovijesti kao da spontano nadilaze svoje svjetovne povode, kao da mahinalno teže i onom kompleksnijem, višem smislu – poetskoj metafizici“, ocijenio je Nikčević.

Na promociji knjige govorili su i prof. dr Drago Perović i književnik Radinko Krulanović. Stihove je govorio Velizar Kasalica i autor, uz pratnju na gitari muzičara Nemanje Popovića. Recitacijom se predstavila i Miljanova kćerka Vasilisa Mijušković. Moderator večeri je bila pjesnikinja Milica Bakrač.

Mijušković je zahvalio svima koji su pomogli prilikom promocije prve knjige, posebno izdavačkim kućama „Štampar Makarije“ iz Beograda i „Obodsko slovo“ iz Podgorice i izdavaču Radomiru Uljareviću.

Miljan Mijušković je rođen 1982. godine u Nikšiću. Nakon završene Gimnazije „Stojan Cerović“, diplomirao je na Odsjeku za filosofiju i logiku Filozofskog fakulteta u Nikšiću, na temu „Pojam apsoluta u filosofiji Hegela i Emanuela Levinasa“. Kao student bio je osnivač i član redakcije časopisa „Tribjun“ i dopisnik današnjeg časopisa „Stanje stvari“ iz Novog Sada. Njegovi eseji nagrađivani su na međunarodnim takmičenjima i filosofskim školama. Učesnik je na više književnih tribina i večeri. Trenutno obavlja funkciju savjetnika predsjednika Opštine Nikšić za kulturu, turizam i vjerska pitanja.

Promociji knjige prisustvovao je potpredsjednik za obrazovanje, nauku i vjerska pitanja u Vladi Crne Gore Budimir Aleksić, predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković i brojne druge zvanice.

Organizatori promocije su Matica srpska i JU „Zahumlje“, a program se održao u okviru ovogodišnjih Septembarskih dana kulture.

Foto: Opština Nikšić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA