Održan Baletski koncert u CNP-u

Povodom 20 godina od osnivanja baletske trupe “Allegro”, sinoć je na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) održan Baletski koncert “Novogodišnja čarolija”, u saradnji s Umjetničkom školom za muziku i balet “Vasa Pavić” iz Podgorice, saopšteno je iz CNP-a.

Kako su kazali, novogodišnji baletski koncert otvorila je Milena Milatović supruga predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, cijeneći da će i ovaj koncert biti mnogima podsticaj da ostanu posvećeni i umjetničkom obrazovanju i radu na sebi, te doprinositi razvoju balteske i drugih umjetnosti u Crnoj Gori, bilo kao izvođači ili kao publika. 

“Balet je čarobna forma umjetnosti koja ne samo da oplemenjuje dušu, već i istovremeno razvija i disciplinu i kreativnost, pomaže djeci da izraze emocije putem pokreta. Balet ih podučava i vrijednostima saradnje, razumijevanja različitosti, uzajamnog dijeljenja i poštovanja. Takođe, balet pomaže djeci da razviju socio-emocionalne vještine kao što su tolerancija, solidarnost i istrajnost. Sve ovo čini kvalitetan temelj za razvoj djece i formiranje zdravih ličnosti i odgovornih građana”, istakla je Milatović. 

Prema riječima supruge predsjednika, kroz umjetnost gradimo društvo nenasilja, kulturu koja prihvata i slavi različitosti, zato je važno da država omogući što bolje uslove za rad institucija kulture i programa umjetničkog obrazovanja, uključujući i škole baleta.

Djeca i mladi u cijeloj Crnoj Gori, kako je istakla, moraju imati pristup kvalitetnom obrazovanju i prilikama koje će im omogućiti da razvijaju svoje talente. 

“Ovu poruku želim da prenesem ne samo kao supruga predsjednika Crne Gore, već i kao majka troje djece. Omogućiti svoj djeci, bez obzira na socioekonomski status i u kojem dijelu države žive, jednak pristup kulturi i umjetničkim programima mora biti naša zajednička odgovornost i cilj kojem iskreno stremimo – bilo da smo roditelji ili donosioci odluka. Zajedničkim snagama, udruženi u ovoj plemenitoj misiji, možemo stvoriti okruženje u kojem će svi talenti cvjetati. Tako gradimo ne samo kvalitetnu budućnost za našu djecu, već i kvalitetnu djecu za našu budućnost”, poručila je supruga predsjednika Crne Gore Milena Milatović. 

Na koncertu, koji se sastojao od baletskih minijatura, učestvovalo je preko stotinu djece i mladih među kojima su članovi trupe “Allegro” i učenOdržan Baletski koncert u CNP-u
ici škole “Vasa Pavić” iz klase profesorica Viktorije Strugar i Manje Drašković. Pored njih, koreografije je radila i Ksenija Sinđić, koja je ujedno bila i prva solistkinja na koncertu. Osim djece i mladih nastupili su i polaznici rekreativnog baleta za odrasle. 

Foto: Krsto Vulović

NIKŠIĆ PROGNOZA