Odabrani selektori 37. Filmskog festivala Herceg Novi

Savjet 37. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival, čiji je predsjednik dramski pisac i scenarista Stevan Koprivica, usvojio je odabir tri nova selektora takmičarskog programa ovogodišnjeg festivala koji će biti održan od 22. do 28. avgusta…

Selektor takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma je novinar i filmski kritičar Vuk Perović. Selektorski posao je obavljao na više filmskih festivala i uređivao filmski program na više televizija, a dugogodišnji je urednik filmskog i serijskog programa na Radio Televiziji Crne Gore. Osnivač je i umjetnički direktor Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFest u Podgorici. Član je žirija na brojnim festivalima, član udruženja filmskih kritičara FEDEORA i FIPRESCI, Panela evropskih filmskih kritičara na festivalu Cinematik u Slovačkoj. Koproducent je nagrađivanih dokumentarnih filmova “Dosije Labudović: Nesvrstani” i “Dosije Labudović: Cineguerillas”.

Selektor takmičarske selekcije dokumentarnog filma je nagrađivani reditelj Vladimir Perović. Završio je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radio je kao asistent i predavač na FDU u Beogradu, BK Akademiji i FDU na Cetinju, drži i kreativne radionice i master-klas predavanja širom svijeta. Bio je selektor na više festivala dokumentarnog i etnološkog filma, član brojnih međunarodnih festivalskih žirija. Realizovao je brojne dokumentarne filmove, režirao TV emisije i serijale. Član različitih strukovnih udruženja.

Selektorka takmičarske selekcije studentskog filma je istaknuta mlada crnogorska rediteljka Sara Stijović. Završila je Filmsku i televizijsku režiju na FDU Cetinje, a nakon toga i specijalističke studije na programu Filmska režija – Dokumentarni film. Njeni studentski filmovi, igrani i dokumentarni, internacionalno su nagrađivani i bili su dio zvaničnih selekcija međunarodnih filmskih festivala. Tokom studija je učestvovala u velikom broju internacionalnih kampusa i radionica, rezidencija.

Foto: FFHN

NIKŠIĆ PROGNOZA