Njegoševi dani na Žabljaku

Povodom Njegoševog dana 13. novembra, crnogorskog praznika kulture, u spomen na dan rođenja jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji Crne Gore Petra II Petrovića Njegoša, na Žabljaku je organizovano niz dešavanja a na jarbolu ispred zgrade Opštine istaknuta je zastava sa njegovim likom.

Manifestacija je počela 12. novembra u organizaciji Centra za kulturu Žabljak, predavanjem na temu „Da li je moguće nadići Njegoša i zašto nije”.

Narednog dana u bioskopskoj sali prikazan je dokumentarni film “Njegoš – Noć skuplja dva vijeka, jedna biografija” režisera Branka Baletića. Film je dobitnik „Grand pri” nagrade na Festivalu filma Jugoistočne Evrope u Parizu.

Njegoševi dani u gradu pod Durmitorom, u veoma dobro posjećenoj sali, završeni su večeras antologijskom i preko 1.500 puta prikazanom širom svijeta monodramom “Potonja ura Njegoševa, koju je po tekstu Slobodana Tomovića režirao Blagota Eraković, a ulogu Njegoša briljantno je izveo doajen naše glume Slobodan Marunović.

Njegoševe dane na Žabljaku organizovali su Opština Žabljak i JU Centar za kulturu.

Direktorica Centra za kulturu Jovana Pavlović kaže za Antenu M da su organizatori, šireći Njegoševu misao i besmrtnost vladike Rada Tomovog, imali za cilj da ožive duh pozorišta i značaj Njegoševog djela i riječi.

Foto: Antena M

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA