Nikšić: Večeras premijera filma „Porodica na određeno vrijeme“ Seada Šabotića

U Nikšićkom pozorištu večeras, u 20h, biće upriličena svečana projekcija filma „Porodica na određeno vrijeme“ Seada Šabotića. Film je svjetsku premijeru imao na nedavno završenom Beldoks festivalu, a reditelj u njemu traga za Gorčinom, junakom svog filma, uz pomoć prijatelja Dragana. Put ih vodi u Gorčinovo rodno selo, gdje se gubi u izolovanim selima, pretvarajući potragu u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Projekciju organizuje Mreža kinoprikazivača Crne Gore koja od 18. juna do 4. jula organizuje svoju prvu aktivnost – Reviju dokumentarnog filma, koja se realizuje u saradnji sa Underhill Festom, u gradovima širom Crne Gore, u kojima je Filmski centar Crne Gore završio proces digitalizacije.

Nakon projekcije filma „Porodica na određeno vrijeme“ biće organizovan razgovor sa reditelje Šabotićem, koji će moderirati novinarka Svetlana Višnjić.

Revija dokumentarnog filma u utorak počela je sinoć u Nikšićkom pozorištu projekcijama filmova „Procenti života“ Vladimira Perovića, koji na poetski način govori o čovjeku danas, životu koji mi među svim tim vrletnim građevina od betona, stakla i metala vodimo, udaljeni od prirode i „Doline“ Miljana Vučelića, u kome tokom tropskog ljeta pratimo sezonu proizvodnje domaćeg duvana u selu nadomak Podgorice. Nakon toga prikazan je film „Yu grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova, o rokenrol grupi koja je nadživjela zemlju po kojoj je dobila ime, ali i priča o porodici i o Jugoslaviji.

Nakon Šabotićevog filma u Nikšićkom pozorištu od 21,25 h biće prikazan i film „Dezerteri“ Damira Markovine, o o školskoj generaciji bosanskohercegovačke mladosti iz grada Mostara pogođene razornim ratom na pragu zrelosti.

Mreža kinoprikazivača Crne Gore osnovana je krajem aprila u Mojkovcu, a cljevi Mreže kinoprikazivača Crne Gore su povezivanje članova mreže prvi put u istoriji crnogorske kinematografije, razmjena iskustava, primjera dobre prakse, razmatranje zajedničkih problema, donošenje odluka koje će osnažiti, kako samu Mrežu, tako i njen uticaj u zemlji i regionu. Osnivači Mreže kinoprikazivača Crne Gore su Filmski centar Crne Gore i centri za kulturu iz Crne Gore.

Karte za projekcije su tri eura.

foto:Mreža kinoprikazivača Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA