Nikšić: Međunarodni festival kratkometražnog filma “Balkans Beyond Borders” od 11. do 14. oktobra

Festival kratkometražnog filma “Balkans Beyond Borders” ove godine dolazi u Crnu Goru, u Nikšić, gdje će od 11. do 14. oktobra biti održano 14. izdanje festivala, sa temom “Edgetales”.

“Tema “edgetales” inspirisana je “bajkama” koje pripovijedaju priče koje žele ponovno da artikulišu i rekontekstualizuju pojmove “granice”, ograničenja i graničnosti, ličnih iskustava koja čine vidljivim ono što je skriveno i što se ne može vidjeti. Na festivalu će biti prikazana selekcija kratkih filmova koji obuhvataju širok spektar pitanja i tema koje se često razmatraju na rubu društva, te predstavljaju različita iskustva iz balkanske regije. Ove odabrane priče podstakle su inspiraciju selektora i biće prikazane u nikšićkom bioskopu “Cinema 213””, navodi se u saopštenju organizatora.

Uz takmičarski program koji se sastoji od 33 filma, filmski stvaraoci će biti nagrađeni “BBB Best Prize”, “First Entry” i “Audience” nagradama, kao i tri specijalna priznanja.

Program projekcija uključuje sekciju “BBB Focus: Italija” sa kratkim filmovima kustosa Festivala kratkometražnog filma Villamare, sekciju “BBB Beyond” koja predstavlja međunarodni program, te sekciju “BBB & Co: Mladi kreativci – svježe ideje”, u saradnji sa Školom filma sa Univerziteta Aristotel iz Soluna.

Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Oni pozivaju sve zainteresovane da 13. i 14. oktobra u prostorijama IPC Tehnopolis učestvuju u dvodnevnom događaju “BBB Cine-Forum” pod nazivom “Otkrivanje balkanskog filma: prošlost, sadašnjost i budućnost”, koji se razvija oko nastojanja da se istraži balkanska kinematografija, njen(i) identitet(i), prošlost i istoričnost, sadašnji izazovi i kreativne mogućnosti.

Aktivnosti se, kako su najavili, sastoje od okruglog stola “Balkanski kaleidoskop: pogledi, kulturni identiteti i nijanse kroz kinematografiju”, masterklasova i radionica o filmskom stvaralaštvu i pripovijedanju, gdje će publika, gosti i učesnici imati priliku da učestvuju u razgovorima i upoznaju se sa praktičnim pristupima filmskom stvaralaštvu.

Festival kratkometražnog filma “BBB” ove godine u Crnoj Gori sprovodi se u saradnji sa organizacijom Balkans Beyond Borders iz Grčke i producentskom kućom “Protos Film” iz Crne Gore. Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i medija, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Opštine Nikšić i Turističke organizacije Nikšić. “BBB Cine-Forum” se realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Foto: Balkans Beyond Borders

NIKŠIĆ PROGNOZA