Nikšić: “Čudesni svijet knjige” Narodne biblioteke “Njegoš” i vrtića “Lastavica”

Svjetski dan knjige i autorskih prava danas je obilježen u Dječijem odjeljenju nikšićke Javne ustanove (JU)Narodna biblioteka “Njegoš”.

U saradnji sa Vaspitnom jedinicom “Lastavica” organizovali su kreativnu radionicu ,,Čudesni svijet knjige“ koje su osmislile vaspitačice Nada Šćepanović i Marija Voratović i bibliotekarke Katica Grozdanić i Svetlana Knežević. Radionici su prisustvovale i asistentkinja Jelena Kilibarda i medicinska sestra Biljana Knežević.

“Pažnju budućim i predanim čitaocima posvetila je Katica Grozdanić, upoznajući ih sa ovim značajnim datumom i sa misijom biblioteke ,,Njegoš“ i ciljem podsticanja na čitanje svih slojeva društva, a naročito najmlađih korisnika, poželivši im pregršt novih književnih otkrića. Tom prilikom ukazano je na važnost knjige u svim razdobljima života, a naročito u detinjstvu kada su mališanima zanimljive slikovnice, kao jedan od prvih izvora pisane riječi za djecu”,navode iz JU Narodna biblioteka “Njegoš”.

Ističu da su mali znalci potom upoznati sa organizacijom i radom Biblioteke, a posebno su istaknute programske aktivnosti za djecu koje se svakodnevno realizuju u čitaoni Dječijeg odjeljenja.

“Kreativcima su povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava uručene besplatne članske karte.Pažljivo odabranim narativnim i tematskim slikovnicama i bojankama sa ilustracijama kao neodvojivim segmentom svakog dječijeg kreativnog čina i sa bojama koje privlače svojim intenzitetom, mališani su rješavali povezanost između riječi i slika, a potom bojali tematske slikovnice.U cilju razvijanja predčitalačkih i čitalačkih navika, pčelice – radilice su na kreativan način, a u duhu dana kojim se obilježava Dan knjige, pristupili i osmislili izradu obilježivača/bukmarkera za knjige koje su poklonili bibliotekarima, knjigoljupcima i svojim drugarima”.

Iz nikšićke ustanove podsjećaju da se Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava  svake godine 23. aprila kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su na taj dan 1616. godine umrli Migel de Servantes i Viljem Šekspir, a sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju poklanjanja knjiga.

“Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donijeta je na Generalnoj konferenciji UNESCO u Parizu 1995. godine. Međunarodni dan knjige i autorskih prava čuva uspomenu na ljude koji su dali veliki doprinos kulturnoj i književnoj baštini svijeta.Svjetska prestonica knjige ( World Book Capital City), odabrala je ove godine Strazbur za svjetsku prestonicu knjige 2024”.

foto:JU Narodna biblioteka “Njegoš”

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA