„Nesporazum“ i „Ujka Vanja“ nagrađene na FIAT-u

Crnogorsko narodno pozorište dobilo je dvije nagrade na 38. izdanju Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT, saopšteno je iz CNP-a.

Nagrada za najbolju režiju – Slobodan Milatović dodijeljena je Damjanu Pejanoviću za predstavu Nesporazum po tekstu Albera Kamija, a nagrada za najbolju mušku ulogu Ivanu Bazmareviću za ulogu u predstavi Ujka Vanja u režiji Mirka Radonjića, saopšteno je iz CNP-a. 

„38. FIAT pred crnogorsku kulturnu javnost izašao je sa respektabilnom selekcijom predstava koja je zastupala široki spektar pozorišnih izraza proisteklih iz alternativnih, ali ne i samo alternativnih poetika profilisanih vremenom u kojem živimo. Hrabro, ponekad drsko, angažovano, koliko znakovima toliko i riječju i pokretom u duhu prepoznatljive Fiatove tradicije prezentovao je 12 odabranih predstava u takmičarskoj selekciji u odabiru od 117 pristiglih prijava, u selekciji glumice Ane Vujošević“, navodi se u saopštenju CNP-a.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: red. prof Stevan Koprivica – predsjednik žirija, pisac i direktor Gradskog pozorišta Podgorica i članovi Jelena Minić, glumica Crnogorskog narodnog pozorišta i vanr. prof. dr Edin Jašarović producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje.

„Nagrada za nabolju mušku ulogu dodijeljena je ravnopravno Ivanu Bazmareviću za ulogu u predstavi Ujka Vanja u režiji Mirka Radonjića i produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Arbenu Bajraktaraju za ulogu u predstavi Projekat Handke u režiji Blerte Naziraj, nastale u saradnji Qendra Multimedija, Priština, Kosovo, Mittelfesta iz Njemačke, Teatra della Pergola iz Italije i Internacionalnim pozorišnim festivalom MESS iz BiH“, navodi se u saopštenju. 

„Ivan Bezmarević lik Astrova pravi neočekivanim sredstvima krećući se od toplih valera preko diskretne ironije sve do potpune fizičke ogoljenosti“, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolju režiju – Slobodan Milatović dodijeljena je Damjanu Pejanoviću za predstavu Nesporazum po tekstu Albera Kamija u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta.

„Svoju ispitnu predstavu na III godini studija Damjan Pejanović realizuje u klasi i pod mentorstvom red. prof Radmile Vojvodić sa Fakulteta drasmkih umjetnosti – Cetinje. Damjan Pejanović režira Kamijev Nesporazum filigranskim rediteljskim rukopisom, akcentirajući nova značenja apusurda u odnosu na Kamijevu impostaciju ove filozofske kategorije. Vizuelna sugestivnost, beskrekorno vođenje glumaca i brojnog tima kreativnih saradnika, određuje Pejanovića kao novi snažan argument crnogorskog pozorišta“, navodi se u obraloženju žirija.

Crnogorsko narodno pozorište učestvovalo je na ovogodišnjem Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT sa tri predstave iz najnovije produkcije, od kojih su dvije nagrađene. 

Foto: Duško Miljanić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA