Na Internacionalnom sajmu knjiga 70 izlagača i 40 programa

Na jubilarnom desetom Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici učešće je najavilo 70 izlagača, a biće održano više od 40 programa, najavila je sekretarka Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Snežana Tomanović. Ovogodišnji Sajam biće svečano otvoren u srijedu, 2. oktobra na Trgu nezavisnosti, u 17 časova, i trajaće do 6. oktobra.

Ona je naglasila na konferenciji za novinare da je novina ove godine što će prateći programi biti realizovani na različitim gradskim lokacijama: u Galeriji Art, na ljetnjoj pozornici u Staroj varoši, u Kuslevovoj kući, Kinoteci, Crnogorskom narodnom pozorištu, Njegoševom parku…

Tomanović je kazala da upravo takav koncept otvara mogućnost tranformacije Sajma u Festival knjige, već od sljedeće godine.

U susret Sajmu, kazala je Tomanović, 30. septembra i 1. oktobra, u 20 časova, na ljetnjoj pozornici u Staroj varoši, biće prikazani filmovi „Leto kada sam naučila da letim“ i „Čuvari formule“, nastali prema književnim djelima.

Sekretarka je posebno izrazila zahvalnost ambasadorki Italije u Crnoj Gori Andreini Marseli i konstruktivnom odnosu Ambasade uopšte na višegodišnjoj korisnoj i plodonosnoj saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Glavnog grada, a posebno na doprinosu da Sajam iz godine u godinu bude sadržajniji i kvalitetniji.

Ove godine će na Sajmu učestvovati pisac Lorenco Marone, jedan od najznačajnijih savremenih italijanskih autora, koji je nedavno objavio novi roman „Plavo pero“. Uz potporu i u organizaciji Sekretarijata roman „Plavo pero“ će biti preveden na crnogorski jezik i objavljen u hiljadu primjeraka. Biće to prvi prevod tog romana na neki od ex-yu jezika.

Tomanović je istakla i da će u okviru sajma biti organizovana i donacija knjiga u kojoj će „svaki posjetilac moći da jednu ili više knjiga donira Dječijoj bolnici ili Domu starih u Podgorici“.

Biće organizovane i radionice za srednjoškolce „Čitanje medijske poruke“, kao i zanimljive promocije knjiga za djecu.

„Ovogodišnje izdanje Sajma biće ne samo lijepo druženje uz knjige, već će i grad disati knjigama u tih nekoliko dana oktobra“, zaključila je Tomanović.

Umjetnički direktor Sajma Vasko Raičević govorio je o koncepciji pratećih programa, koja je, kako je rekao, kao i prethodnih godina kombinacija domaće i regionalne književnosti s promocijama određenih evropskih autora.

Na sajmu će se predstaviti pored autora iz Italije, i autori iz Poljske, Engleske, Velsa, Austrije. Što se tiče regiona, Raičević je najavio učešće autora koji predstavljaju određene trendove, a s crnogorske književne scene one koji su objavili sve knjige kod izdavača u regionu i biće ih, kako je kazao, više nego ranijih godina.

Od regionalnih autora pomenuo je Nađu Petrović, čiji je roman „Meduze žive zauvijek“ doživio četvrto izdanje i dobio brojne nagrade, Aleksandra Gatalicu, Snježanu Banović, koja je knjigom „Kronika sretnih trenutaka“ privukla regionalnu pažnju, Dragana Markovinu i njegova nova izdanja, te predstavnike Hrvatskog društva pisaca i još nekoliko autora koji će promovisati časopis „Poezija“.

Biće takođe predstavljen i novi roman Olje Knežević, ostvarenja još nekih stvaralaca, kao i brojni izdavači. Posebno značajno je predstavljanje prevoda romana za djecu „Tim lavlje srce“, crnogorskog književnika Čeda Vukovića na italijanski jezik, a zahvaljujući Italijanskoj ambasadi biće obrađena i jedna veoma zanimljiva tema – „Balkanska strast – fudbal i politika u bivšoj Jugoslaviji od socijalizma do danas“.

Ispred kompanije M:tel, koja je ove godine Generalni sponzor Sajma, govorila je Bojana Maraš koja je istakla da su kao kompanija svjesni da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija. U toku Sajma, od 2. do 6. oktobra, kompanija M:tel je pripremila razne ponude za sve građane Crne Gore.

Nakon svečanog otvaranja 2. oktobra, u 18 časova, slijedi promocija knjige „O Cveji“, posvećena glumačkom velikanu ex-yu prostora Branku Cvejiću, u izdanju beogradske izdavačke kuće Clio, na kojoj će govoriti Zoran Hamović, Svetozar Cvetković, Beka Vučo i Varja Ðukić.

Total dizajn Sajma uradila je Milica Šaranović, a sve informacije i detalje o ovogodišnjoj smotri knjige, zainteresovana javnost moći će da pronađe na sajtu Glavnog grada i stranicama Sajma na Fejsbuku i Instagramu.

 Foto: Internacionalni sajam knjiga

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA