Mural Kani Radević oslikaće Mišo Joskić

Mural našoj arhitektici, Svetlani Kani Radević u Podgorici oslikaće likovni umjetnik Mišo Joskić, saopštio je PG biro.

Za realizaciju murala Jelene Vicković na Cetinju, odabrano je idejno rješenje Ksenije Borozan, studentkimje magistarskih studija vajarstva na FLU Cetinje, dok će mural Stane Tomašević u Baru, raditi grafička dizajnerka Emina Nimanbegović.

U okviru projekta “Izuzetne žene Crne Gore“, Ambasada Kraljevine Holandije, u saradnji sa Centrom za ženska prava i gradovima u Crnoj Gori, u julu ove godine raspisala je poziv za umjetnike/ce za učešće u konkursu za oslikavanje murala koji će predstavljati najznačajnije žene 19. i 20. vijeka.

Tema konkursa bilo je idejno rješenje za oslikavanje murala Svetlane Kane Radević u Podgorici, Jelene Vicković na Cetinju i Stane Tomašević u Baru.

“Stiglo je više od 30 prijava, a stručni žiri u sastavu Svetlana Dragojević, likovna umjetnica, docentkinja Fakulteta za dizajn i multimedije (UDG), Katarina Vujović, producentkinja i Tanja Markuš, likovna umjetnica, koordinatorka Programa za kulturu NVO “Centar za ženska prava”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, Mišo Joskić rođen je 1985. u Doboju (BiH), a živi i stvara u Podgorici.

“Srednju likovnu školu završio je na Cetinju, nakon koje upisuje Fakultet likovnih umjetnosti, takođe na Cetinju, odsjek Grafički dizajn. Oduvijek ga je zanimalo crtanje, slikanje, ilustracija i street art, kojim se uglavnom bavi pored oslikavanja enterijera. Joskić ističe da je Svetlana Kana Radević ostavila neizbrisiv trag u svijetu arhitekture” navode u saopštenju. 

Mišo Joskić

Joskić je kazao da na ovaj način želi da oda počast nasljeđu Radević i inspiriše neke nove generacije da krenu njenim putem.

“Ovaj projekat je jako bitan jer se dešava u trenutku kada je u Crnoj Gori umjetnosti i kulturi potrebna podrška i mural će pokazati koliko umjetnost i kultura mogu da obogate zajednicu. Želim da naglasim važnost žena u patrijarhalnom društvu kakvo je naše, a Svetlana Kana Radević je bila primjer hrabrosti i izuzetnosti. Ovaj mural biće naš doprinos procesu transformacije ka tom ravnopravnijem društvu”, poručio je Joskić i zahvalio svima koji su podržali projekat.

Izabrane žene koje su bile inspiracija za murale su revolucionarke, aktivistkinje, pedagoškinje, ambasadorke, arhitektice, feministkinje.

“Sve ih odlikuju ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj. U okviru ovog projekta odaćemo im svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a starije će se podsjetiti na značaj ovih autentičnih heroina svog vremena”, poručeno je u saopštenju.

foto:PG biro

NIKŠIĆ PROGNOZA