Ministarka Maša Vlaović i princ Nikola Petrović Njegoš potpisali memorandum o saradnji

Memorandum o saradnji kojim je predviđeno zajedničko djelovanje u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva i prezentovanje crnogorske kulture i istorije kroz različite oblike saradnje, juče su potpisali ministarka kulture i medija Maša Vlaović i princ Nikola Petrović Njegoš ispred Fondacije „Petrović Njegoš“.

Vlaović je ukazala je da ciljevi saradnje obuhvataju zajedničko djelovanje kroz konkretne aktivnosti u sprovođenju promocije i organizacije Cetinjskog bijenala – ponovnog pokretanja, logistike, promocije crnogorskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, likovne umjetnosti i kulture, uspostavljanje saradnje sa relevantim međunarodnim kulturnim institucijama, štampanje i distribucija sadržaja od nacionalnog i međunarodnog značaja za crnogorsku kulturu.

– Cetinjsko bijenale ima potencijal da domaćoj i široj publici predstavi crnogorsku istoriju i savremenu umjetnost, čineći je svima lako razumljivom i dostupnom, te da u tom kontekstu pruži razumijevanje i lokalne i šire socio-kulturološke stvarnosti, a sve kroz umjetnost kao univerzalni medij za komunikaciju – navela je ministarka.

Princ Nikola Petrović Njegoš ocijenio je da je potpisivanje Memoranduma iskorak u cilju unapređenja saradnje sa Ministarstvom kulture i medija.

– Cetinje treba da bude prepoznata kao grad kulture. Cetinjsko bijenale je dobar način da prijestonica ponovo postane centar kulturnih dešavanja – istakao je on.

Izvor: DAN

Foto: MKM

NIKŠIĆ PROGNOZA