Milatović: Stanićev opus neraskidiva spona sa najvećim dometima evropske likovne umjetnosti

Impresivan stvaralački opus slikara Vojislava Voja Stanića predstavlja trajnu vrijednost crnogorske kulture i njenu neraskidivu sponu sa najvećim dometima evropske likovne umjetnosti, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr">Veliko mi je zadovoljstvo što smo večeras pristvovali izložbi našeg velikana Voja Stanića. <br><br>Njegov impresivan stvaralački opus predstavlja trajnu vrijednost crnogorske kulture i njenu neraskidivu sponu sa najvećim dometima evropske likovne umjetnosti. <br><br>Besprekorna biografija,… <a href="https://t.co/jwH6PJwkLZ">pic.twitter.com/jwH6PJwkLZ</a></p>&mdash; Jakov Milatovic 🇲🇪🇪🇺 (@JakovMilatovic) <a href="https://twitter.com/JakovMilatovic/status/1773077479923618265?ref_src=twsrc%5Etfw">March 27, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Velika retrospektivna postavka djela Stanića otvorena je sinoć u galeriji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a Milatović je kazao kako mu je veliko zadovoljstvo što su supruga Milena i on prisustvovali događaju.

„Besprekorna biografija, autentičan stvaralački izraz i otmenost karaktera učinili su Voja Stanića ne samo bardom crnogorskog slikarstva, već i jednom od najznačajnijih ličnosti našeg vremena. Da iskoristim njegovu misao koja možda najbolje opisuje značaj koji on ima za Crnu Goru: ‘Sve što se vidi i čuje traje vječno. Kao što vidimo davno nestale zvijezde tako će i naš lik i naš glas uvijek trajati i lutati u beskraju prostora.’ Slavimo Voja Stanića, slavimo život, slavimo umjetnost“, napisao je Milatović na društvenoj mreži Iks.

Foto: twitter.com/JakovMilatovic

NIKŠIĆ PROGNOZA