Međunarodni festival glumca u Nikšiću otvara Ljiljana Blagojević

19. „Međunarodni festival glumca – Nikšić 2023” biće održan u Nikšićkom pozorištu od ponedjeljka, 6. novembra i trajaće zaključno sa 11. novembrom. Ovogodišnje izdanje nikšićkog festivala organizuje se pod sloganom „Tako je (ako vam se tako čini)”.

Festival će zvanično otvoriti predsjednica Žirija Festivala, glumica Ljiljana Blagojević.

Pozdravnu riječ u ime domaćina imaće direktor Nikšićkog pozorišta i direktor Festivala, Radinko Krulanović, a povodom dodjele nagrade „Veljko Mandić” laureatu Vladanu Gajoviću, obrazloženje će pročitati predsjednik Žirija za dodjelu nagrade, glumac Ljubomir Bandović.

Ceremoniju otvaranja Festivala vodiće nikšićki glumci Anja Drljević i Matija Memedović, dok će muzičku pratnju činiti kvartet: Tijana Blečić Perović (sopran), Tamara Krivokapić (violina), Gordana Milatović (klavir) i Petar Milatović  (perkusije).

U pripremi Festivala, kao moderator razgovora bio je najavljen reditelj i dramaturg Goran Bulajić, ali je iz zdravstvenih problema spriječen, te će njegovu ulogu preuzeti umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta i predsjednik Savjeta Festivala, Janko Jelić.

Nakon otvaranja Festivala, takmičarski dio Festivala započeće predstavom “Ivanov” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, koju je po tekstu A.P. Čehova, režirao Paolo Mađeli.

Uloge u predstavi tumače: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

„Dugo smo razmišljali o Ivanovu, Čehovljevom tekstu koji nikada do sada nismo postavljali i brzo smo shvatili da smo se uhvatili u koštac sa gotovo neosvojivom planinom. Napori savladavanja te planine su izuzetno zanimljivi i nadamo se da ćemo se uspjeti popeti na vrh zajedno sa svim našim ljudima koji čine ovu predstavu. Ovu avanturu smo pripremali mjesecima. Sa velikom strepnjom i poštovanjem… Ivanov je priča jednog promašaja zvanog život. Ivanov je pripovijetka našeg bola. Ivanov je borba protiv hipokrizije, neuroze i samoće koju nam svijet nameće. Ivanov je priča o prijateljstvima, izgubljenim ljubavima i osjećanjima koja se nikad nisu realizirala. Ivanov: o fragilnosti života i o ljutnji zbog svijesti koju imamo o njoj. Ivanov: mirisi, boje, glasovi izgubljenih očiju u neprestanoj potrazi za nečim što u vanjskoj stvarnosti više ne postoji, ali u unutrašnjoj stvarnosti proizvodi zaglušujuću buku koja zapravo znači smrt.‟, Paolo Mađeli.

foto:Nikšićko pozorište

NIKŠIĆ PROGNOZA