Matica crnogorska objavila knjigu profesora Radovana Radonjića

Knjiga „Za suverenu Crnu Goru – Politički eseji 1999–2020“ profesora i politikologa Radovana Radonjića objavljena u izdanju Matice crnogorske.

U knjizi su tekstovi koje je Radonjić u periodu naznačenom naslovom objavljivao u više crnogorskih časopisa i novina.

Fokus ove knjige je na udesu Crne Gore, o kome se danas i u njoj i u svijetu nadugo i naširoko priča, zapisao je autor u uvodnom tekstu.
– Pri tome, u njoj neće, ili ne bar previše, biti riječi o tome „što su nam (drugi) radili i rade“. Smatramo, naime, da tema o tome „što MI radimo“ i „što smo MI uradili“ da zaštitimo i spasimo NAŠU ZEMLJU, zaslužuje mnogo veću i preču pažnju ne samo zbog toga nije manje značajna od prethodne dvije zajedno, već i iz nekih drugih, možda još važnijih razloga – zapisao je Radonjić na početku knjige.
Kad pominje te druge razloge, Radonjić u predgovoru ističe da je nerazumno i necjelishodno svu krivicu za dato stanje u zemlji pripisivati vanjskom (stranom) faktoru. Prema njegovim riječima, ciljevi i interesi tog vanjskog faktora da nastavi svoju vazdašnju politiku prema Crnoj Gori bili su javni, a sredstva i metodi njihovog ostvarivanja odavno poznati. Na kraju, ali ne manje bitno je i to da je „i ovoga puta, kao i u svim ranijima situacijama konkretna inicijativa za početak (bolje rečeno: nastavak) akcije tog vanjskog (stranog) faktora protiv Crne Gore suštinski data upravo s crnogorske, a ne s njegove strane.“
Knjiga „Za suverenu Crnu Goru – politički eseji 1999-2020“ pokriva i „događanje naroda“, rušenje Dubrovnika, omalovažavanje Crne Gore u post-SFRJ periodu i svođenje na 27. izbornu jedinicu pa sve do nedavnih procesa. Radonjić u svojoj najnovijoj knjizi ne izlistava samo probleme, već i nudi potencijalna rješenja.

Urednik ovog izdanja je Ivan Ivanović, a knjigu u ime izdavača potpisuje Ivan Jovović.

Knjiga „Za suverenu Crnu Goru – politički eseji 1999–2020“ je objavljena u biblioteci „Studije, kritike, eseji“, a sadrži i rezime na engleskom jeziku.

foto:Matica crnogorska

NIKŠIĆ PROGNOZA