Manifestacija „Dani Nemanjića“ od 12. do 14. jula u Mojkovcu

“Dani Nemanjića” naziv je kulturno-istorijske i turističke manifestacije koju će Turistička organizacija (TO), Opština Mojkovac, Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Centar za kulturu „Nenad Rakočević“, organizovati od 12. do 14 jula. Kako je saopšteno iz TO, manifestacija „u fokus stavlja Brskovo, najstariji srednjovjekovni grad na prostoru Crne Gore“.

„Dani Nemanjića“ zamišljeni su kao manifestacija festivalskog karaktera, koja “promoviše srednjovjekovno Brskovo i prezentuje njegov kulturno istorijski značaj”

“Prvog dana biće otvorena izložba ‘Brskovo, snaga i slava srednjovjekovnog grada’. To će biti izložba artefakata pronađenih tokom arheoloških istraživanja na lokalitetu srednjovjekovnog Brskova. Izložba će biti organizovana u galeriji Centra za kulturu ‘Nenad Rakočević’ s ciljem da približimo posjetiocima istoriju, kulturu i život ljudi koji su živjeli na ovom području, kao i da promovišemo i doprinesemo jačanju svijesti o kulturnom i istorijskom nasleđu ovog lokaliteta“, kazali su u TO.

Nakon izložbe, biće prikazan i kratki dokumentarni film „Brskovo – priča koja traje“. Prezentovanje najboljeg idejnog rješenja replike srednjovjekovnog Brskova najavljeno je za 13. jul. Najbolje Idejno rešenje će prezentovati Miloš Živanović, glavni arheolog na arheološkom istraživanju srednjovjekovnog Brskova i magistar istorije Marko Janketić, predsjednik Skupštine opštine (SO) Mojkovac.

“Istog dana u Parku prirode Šuškovina – Podbišće, uz podršku Udruženja za očuvanje starih zanata i vještina ‘Beli orlovi’ zaljubljenicima u istoriju približićemo višestruke aspekte srednjovjekovnog života, običaja, načina borbi, streličarstva , kao i umjetničku stranu- kaligrafija, mozaik … Posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa starim zanatima i vještinama, ali i okušati se u gađanju strijelom, mačevanju i mnogim drugim srednjovjekovnim igrama“, najavljuju organizatori manifestacije.

Kako kažu, „otvaranjem vrata viteškog sela , posjetiocima će se otvoriti i jedinstven svijet srednjovjekovne opreme i oružja pravih vitezova“.

Iz TO podsjećaju da je srednjevjekovni grad Brskovo „bio jedan od najvažnijih rudarskih i trgovačkih centara, srednjovjekovne srpske države“. Prvi put se naselje Brskovo pominje u odluci Gradskog vijeća u Kotoru 22. avgusta 1243. godine.

„Dugo se smatralo da je najstariji pomen ovog naselja bio u ugovoru kralja Stefana Uroša I, sklopljenog sa Dubrovačkom opštinom 13. avgusta 1254. godine. U istoriji je Brskovo označeno kao grad u kojem je kralj Stefan Uroš I Nemanjić iskovao prvi novac tadašnje srpske države. Predanje govori da je naziv Mojkovac nastao spajanjem riječi ‘moj kovani novac’ koje je, opet po predanju, izgovorio kralj Stefan Uroš I prilikom kovanja novca u rudniku Brskovo.U vrijeme njegove vladavine, to područje su naselili njemački rudari Sasi, koji su započeli eksploataciju srebra”, kažu u TO.

Sa rudnicima srebra i kovnicom novca, Brskovo je oko 1280. doživjelo svoj puni procvat. U njemu je tada bila i carina, a u gradu je stanovao i dubrovački konzul. Kako podsjećju organizatori manifestacije, tu su postojale palate i potpisivali se značajni ugovori, o čemu svjedoči dubrovački arhiv.

„Pored kralja Stefana Uroša I i njegove žene Jelene Anžujske, moć i snagu svoje države iz Brskova je crpio i i njihov sin kralj Milutin, koji se smatra jednim od najznačajnijih vladara srednjovjekovne srpske države. Za vrijeme njegove vladavine Srpska država je postala jedna od vodećih sila na Balkanu. On je samo unaprijedio rudarstvo koje je započeo njegov otac Stefan Uroš I, što mu je omogućilo brži razvoj države“, neki su od istorijskih detalja vezanih za lokalitet Brskova.

Foto: Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA