Manifestacija “Dani Dragana Radulovića” 27. i 28. aprila u Podgorici

Manifestacija „Dani Dragana Radulovića“ biće održana, treću godinu zaredom, u četvrtak i petak, 27. i 28. aprila. Organizator manifestacije je Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica.

“Dani Dragana Radulovića” svečano će biti otvoreni u četvrtak, u 12 časova, u Sali „Marko Miljanov“ Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“.

U okviru svečanog programa biće uručena Književna nagrada “Dragan Radulović”. Nakon uručenja nagrade, u 13 časova, na Platou ispred Biblioteke odigraće se dječija predstava „Snežana bez patuljaka“, u izvedbi Kulturnog centra „Čigralište“ iz Podgorice. Uz poeziju Dragana Radulovića, djeca će recitovati pjesme koje su nastale u radionicama kreativnog pisanja “Pisalići majstorići”, podstaknuti stihovima znamenitog stvaraoca, ali i njegovim poznatim TV serijalom “Iščašene bajke”. Učesnici radionice su tom prilikom ilustrovali stihove po izboru, pa u maju slijedi i objavljivanje publikacije koja će pored poezije Dragana Radulovića obuhvatiti i dječije radove.

U 14 časova, na platou ispred Biblioteke i gradskog parlamenta, biće otvorena izložba „Dječija književnost i muzika – Children’s Literature and Music“, studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja. Jelena Ćosović, Tamara Drljević, Iana Egorova, Tamara Femić, Ana Ivanović, Marija Kaluđerović, Marko Kilibarda, Andrija Martinović, Milva Milić, Ivona Mirković, Nina Pejović, Itana Samardžić, Isidora Savićević, Jasmina Šuntić, Miloš Ušćumlić, Emilija Vrzić, Jelena Vujović i Tereza Živković predstaviće se svojim radovima (plakatima) na temu „Magija zvuka: dječija književnost i muzika“.

Pomenuta izložba osmišljena je kao prateća aktivnost čuvene „The Child and the Book“ konferencije koja će se ove godine prvi put održati u Crnoj Gori (Podgorica, NB „Radosav Ljumović“, 15-17. maj 2023.) u organizaciji Filološkog fakulteta, Muzičke akademije i Fakulteta likovnih umjetnosti, a uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, Ministarstva kulture i medija i Turističke organizacije Crne Gore.

Izložbu će otvoriti doc. dr Svetlana Kalezić Radonjić, koordinatorka „The Child and the Book“ konferencije, Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport i prof. mr Suzana Pajović. Radovi studenata biće izloženi do 20. maja.

U petak 28. aprila, u 12 časova, u Sali „Marko Miljanov“, predviđena je promocija zbornika radova „Moć i uloga književnosti za djecu i mlade u savremenom društvu“, s istoimenog Okruglog stola. Na promociji će govoriti prof. dr Dušanka Popović, prof. Svetlana Jovetić Koprivica i doc. dr Svetlana Kalezić Radonjić, a u 15 časova biće upriličen razgovor s ovogodišnjom laureatkinjom Književne nagrade „Dragan Radulović“ Jelenom Angelovskom, koji će voditi bosanskohercegovački pisac za djecu i predsjednik žirija Šimo Ešić.

izvor,foto:CDM

NIKŠIĆ PROGNOZA