Kovačević otvorio izložbu „Ogledalo i zagonetka“

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, otvarajući izložbu „Ogledalo i zagonetka“, u foajeu Nikšićkog pozorišta, poručio je da je saradnja između Opštine Nikšić i Mostara izuzetna.

„Dolazi do obnove odnosa i svjetlije i bolje budućnosti, univerzalnosti one kulture koju su i naši preci produkovali, a koju evo večeras ovdje pred svima vama predstavljamo. Ta uzajamnost se takođe ogleda u tome je što ova večerašnja izložba u stvari podsticaj svima da odu do manastira Žitomislić, da odu do muzeja i da ove ikone vide u originalu. Pohvalio bih Miloša Nenezića što je dao naziv ovoj izložbi ’Ogledalo i zagonetka’. Možda i glavna zagonetka jeste u tome da u ovom životu istinski shvatimo i dubinski osjetimo da ove ikone jesu ogledala u svijetlu one misli Jovana Damaskina – da je jedina živa ikona čovjek i da zato ikone cjelivamo kada jedni druge ljubimo“, istakao je Kovačević.

Iguman manastira, arhimandrit Danilo Pavlović zahvalio se rukovodstvu Opštine Nikšić na izuzetnoj saradnji.

„Manastir Žitomislić je velika svetinja. Manastir, koji je veoma značajan istorijski, kulturno i duhovno, imao je misiju koju mi nasljeđujemo i koju se trudimo da nastavimo. Ovaj manastir je više puta paljen i rušen i ponovo obnavljan. Kroz ovih dvadeset i više godina trudimo se da manastir obnovimo i da ga vratimo u prvobitni izgled“, rekao je Pavlović.

Otvaranju izložbe, pored brojnih zvanica, prisustvovali su predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković i protojerej-stavrofor Slobodan Boban Jokić.

Prisutnima su se obratili i Miloš Nenezić iz Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje i Irina Kolak Mandić, direktorka Fondacije Žitomislić.

Podsjetimo, postavku izložbe čine reprodukcije ikona iz fundusa Muzeja Žitomislić. Ikone prema kojima su izrađene reprodukcije datiraju iz perioda od 15. do 19. vijeka.

Izložba „Ogledalo i zagonetka“ nastavak je kontinuirane saradnje sa Fondacijom Muzeja Žitomislić, nakon prošlogodišnje izložbe „Vaskrs manastira Žitomislić“, koja je u januaru prošle godine otvorena u Nikšiću, kao i gostovanja izložbi „NoConcept“ i „NoConcept 2“ u Muzeju Žitomislić u Bosni i Hercegovini.

Foto: Opština Nikšić

NIKŠIĆ PROGNOZA