Kovačević: Nikšić ima to priznanje da ga akademik Vuksanović drži za svoj grad

Grad Nikšić je zaista ponosan što može da bude domaćin ovakvim jubilejima srpskog akademika Mira Vuksanovića, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević prilikom pozdravne riječi na večerašnjoj promociji “Sabranih dela” akademika Mira Vuksanovića.

Promocija je održana u okviru kulturno-duhovne manifestacije “Dani Svetog Vasilija Ostroškog” u nikšićkom “Zahumlju”.

O drugom kolu “Sabranih dela” Mira Vuksanovića govorili su prof. dr Drago Perović i prof. dr Dušan Krcunović, riječ zahvalnosti imao je akademik Miro Vuksanović, a promociji je prisustvovao i predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković.

Iz literature o knjigama akademika Mira Vuksanovića koje su objavljene u prvom kolu Sabranih dela odabrane rečenice akademika, profesora univerziteta, književnih kritičara i pisaca koji više nisu sa nama, čitala je i vodila program dramska umjetnica Vjera Mujović.

Kako je ovom prilikom kazao Kovačević, Miro Vukasanović kroz svoje životno iskustvo najbolje svjedoči da „neke stvari koje su željeli da traju mnogo duže nego što je to bio slučaj, pa čak i u vječnost, nisu opstale, a neke vrijednosti koje su bile možda malo tiše, ali utemeljenije, opstale su i do današnjih dana“.

O svemu tome, kako kaže Kovačević, imamo čitav ovaj niz djela koja se večeras predstavljaju- u 50 godina njegovog književnog rada i stvaralaštva.

„Kada tome pridodamo i 50 godina uredničnog rada i djela u kojima se on pojavljuje kao urednik i priređivač, a potom i sve ono što je uradio kao rukovodilac kulturnih ustanova, mi vidimo da imamo čitavu jednu srpsku književnu planetu. Ona ima više života istovremenih koji se prepliću i koji se evo večeras na dar daju našem gradu Nikšiću. Nikšić ima to priznanje, među svim ostalim priznanjima, da ga i akademik Vuksanović drži za svoj grad što je nama posebna čast i zadovoljstvo i što je sigurno jedno od najvećih priznanja koje Nikšić ima. Gospodin Vuksanović je imao razloga da i neke druge gradove izabere za svoje ali je on ipak odlučio da to bude Nikšić. U to ime želim da mu se na tome zahvalim, kao i da mu se zahvalim što će tu srpsku književnu planetu divnog života on na neki način pokloniti i ostaviti kao trajni zalog i našem gradu“, istakao je predsjednik Opštine.

“Sabrana dela” akademika Mira Vuksanovića u 20 knjiga objavljena su povodom četiri jubilarne godišnjice pisca – 80 godina od rođenja, 50 godina književnog, 50 godina uredničkog i 50 godina upravničkog rada u bibliotekama.

Ovaj program zajedno organizuju Eparhija budimljansko-nikšićka, Crkvena opština, Opština Nikšić i Javna ustanova “Zahumlje”.

Miro Vuksanović rođen je 4. maja 1944. godine u Krnjoj Jeli (Crna Gora). Od 1977. do 2021. godine objavio je knjige: Kletva Peka Perkova, roman; Gorske oči, pripovetke; Nemušti jezik, zapisi o zmijama; Vučji tragovi, zapisi o vukovima; Gradišta, roman; Tamooni, poeme i komentari; Moračnik, poeme; Daleko bilo, mozaički roman u 446 urokljivih slika; Semolj gora, azbučni roman u 878 priča o riječima; Točilo, kame(r)ni roman u 33 rečenice; Kućni krug, roman u koncentričnom snu; Semolj zemlja, azbučni roman o 909 planinskih naziva; Povratak u Ravangrad, biografske pripovesti s prologom i pismom svojih likova; Otvsjudu, četiri različite pripovetke s istim namerama; Semolj ljudi, azbučni roman u 919 priča o nadimcima; Čitanje tavanice, pripovedaka 20; Klesan kamen, ogledi i zapisi; Odabrani romani Mira Vuksanovića (u tri knjige); Bihpolje, poratna putopisna pripovest s prologom Vladimira Ćorovića i molitvom Ive Andrića; Danonoćnik, zapisi, komentari, izreke, male priče, pesme u prozi, esejčići, sećanja i razni osvrti; Silazak u reč, O (srpskom) jeziku i (svojoj) poetici; Izabrana dela u pet knjiga; Nasamo s Milanom Konjovićem razgovori, likovi, osvrti; Danonoćnik II; Razgovor s Nemanjom, biografska i autopoetička sabiranja; Brojčanik, putopisni dnevnici; Sabrana dela (9 tomova, 18 knjiga).

Pokretač je i glavni urednik Antologijske edicije Deset vekova srpske književnosti Izdavačkog centra Matice srpske (2010-2021 objavljeno 120 knjiga). Inicijator i predsednik Uređivačkog odbora Kritičkog izdanja dela Ive Andrića (2017-2021. izašlo 19 tomova). Priredio je više zbornika i antologija. Dobitnik je više nagrada među kojima su: Nagrada ,,Miroslavljevo jevanđelje” za najbolju proznu knjigu u Jugoslaviji za period 1997-2000; Nagradu za umetnost Vukove zadužbine; Nagradu „Laza Kostić” za pripovednu prozu; NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman na srpskom jeziku; Nagradu „Meša Selimović” za najbolju knjigu na srpskom jeziku; Nagradu „Mihajlo Pupin” za ukupno stvaralaštvo, Oktobarsku nagradu Sombora, Vukovu nagradu i mnoge druge.

Na predlog Odeljenja jezika i književnosti izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) 5. novembra 2009. Za redovnog člana SANU izabran je 5. novembra 2015. U SANU obavlja više poslova: upravnik Biblioteke SANU i urednik Tribine, predsednik i član tri akademijska odbora, član Izvršnog odbora Ogranka, pokretač i urednik pet serija izdanja SANU.

Marija Vujović

foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA