Književno veče Koprivice i Kneževića

Književno-muzičko veče Dragana Koprivice, na kojem je govorio i specijalni gost večeri, pjesnik Milan Knežević, održano je u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.

Koprivica je otpjevao neke kratke refrene ukazujući na volšeban put pojedinih melodija, uključujući i pjesmu „Još ne sviće rujna zora“, koja se u narodu voli kao pjesma s naših prostora, i nezvanična himna Crne Gore, a napisao je, u stvari, još u 19. vijeku, Vasilije Nikolić iz Futoga (Novi Sad). Takođe je istakao da je poznato da pjesma „Ponoć“ iz filma o Tomi Zdravkoviću nije Tomina, već su je za potrebe filma 2021. komponovali Željko Joksimović i Predrag Živković Tozovac, a otpjevao je Aco Pejović.

Koprivica je potom otpjevao prvu strofu poljske himne na poljskom, čiju su melodiju prisutni prepoznali kao melodiju naše stare himne „Hej, Sloveni“, jer je svojevremeno bila identična melodija poljske, slovačke i jugoslovenske.

Potom je otpjevao i prvu strofu evergrin melodije „Devojko mala“, ističući da se njome Đorđe Marjanović proslavio u nekadašnjem Sovjetskom Savezu kao najpopularniji strani pjevač u Rusiji.

Nakon izvođenja popularnih crnogorskih refrena na harmonici, Koprivica je čitao svoje humorističko-satirične aforizme, čitao svoju poeziju iz zbirke „Izabrane pjesme“, a na zahtjev prisutnih pročitao i svoju poznatu pjesmu „Nikšićka ljubavna“, o vječitim zaljubljenima, Petru i Veri.

Knežević se prisutnima uspješno predstavio svojim novim pjesmama, koje će ući u sastav njegove nove zbirke poezije, i pritom najavio da će on i Koprivica u utorak nastupiti u UIKS-u.

Knežević je objavio već šest zbirki poezije i roman „Obala Nesanice“, a za zbirku „Robijaški refreni“ dobio nagradu „Mirko Banjević“. Za roman dvije nagrade, „Radoje Domanović“ i „Slobodan Kostić“, a dobitnik je i nagrade Književnog društva Kosova i Metohije „Velika gramata“, najvećeg priznanja tog Udruženja za književno stvaralaštvo i očuvanje srpskog jezika i kulture.

Foto: Privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA