Književno druženje Novice Đurića sa osnovcima

Predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, novinar i kulturni poslenik Novica Đurić održao je juče književno druženje u Osnovnoj školi „Savo Pejanović“ u Podgorici.

„Cjelokupan, dobro osmišljen program imao je od samog početka pečat neposrednosti, uz izvanredan tok i interakciju, kao primjer kako treba komunicirati sa učenicima, koji su došli na ovo pjesničko druženje sa Đurićem, obilježeno brojnim i srdačnim aplauzima.

Tokom programa, po želji pisca, nastupili su i talentovani učenici, Ana Matović, Nikša Dedić i Jan Čebikin. Oni su, uz koordinaciju profesorice muzičkog, Jelene Vukotić, svirali klavirske numere, a Maša Đurić, učenica ove Škole, kćerka Novice Đurića, izvrsno je recitovala jednu pjesmu našeg poznatog dječjeg pjesnika, Dušana Đurišića“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Dragan Koprivica.

Cjelokupno poetsko druženje izvanredno je vodio novinar i publicista Dragan Alorić, uz akcenat na finoj interakciji sa svima prisutnima.

„Novica Đurić je, uz svoje znalačke komentare, govorio kraće prozne segmente i svoje odabrane stihove, posebno one za djecu, i ukazao na zanimljivosti načina života i rada učenika u gradskim i seoskim sredinama.

Đurić je održao i pravo ogledno predavanje kako treba organizovati književno druženje sa mladima, što su i potvrdile izvrsne reakcije učenika, nastavnika i zadovoljnih roditelja.

Đurić i Alorić su poveli računa i o tome da cjelokupno književno druženje traje u nivou jednog školskog časa, te je i dužina programa upriličena đačkom naraštaju, a veliki aplauz svih prisutnih na kraju potvrdio potrebu češćih organizovanja ovakvih manifestacija, kao pratećih kulturnih sadržaja vannastavnog tipa za učenike škola u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Direktorica OŠ “Savo Pejanović”, prof. Milja Božović, iskazala je veliko zadovoljstvo povodom ove književne večeri, i najavila da je druženje sa Novicom Đurićem samo uvod u seriju književnih večeri za učenike ove Škole od početka sljedeće školske godine, u okviru vannastavnih pratećih kulturnih sadržaja.

Novica Đurić je objavio značajan broj knjiga poezije za djecu i odrasle, zastupljen je u više antologija, prevođen je na italijanski, ruski, bugarski, švedski i makedonski, živi u Podgorici i dopisnik je „Politike“. Dobitnik je značajnih priznanja za književni rad, “Unireksove” nagrade „Dušan Kostić“, nagrade „Marko Miljanov“, “Zlatno pero Rusije” i dr. Izabrana djela u tri toma objavio je 2018. godine, a među njegovim priznanjima iz oblasti novinarstva izdvajaju se Nagrada za životno djelo „Veljko Vlahović“ i „Boško Pušonjić“.

Foto: Dragan Koprivica

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA