Kažanegra Stanišić: Danilovgrad umjetnički centar svjetske reputacije

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture i medija Dragana Kažanegra Stanišić otvorila je Internacionalni simpozijum skulpture, manifestaciju od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, koja se organizuje uz podršku Ministarstva kulture i medija i Opštine Danilovgrad. 

Kažanegra Stanišić je u svom obraćanju istakla: „Umjetnička kolonija u Danilovgradu rezultat je izuzetnosti sredine koja je svoje opredjeljenje ka stvaralaštvu i kreativnosti iskazala još davne 1972. godine. Vizija i potreba da ovaj grad bude epicentar umjetničkih praksi, da bude regionalno a kasnije i globalno prepoznat kao vajarsko ishodište prvoga reda, rezultirale su značajnim jubilejom koji obilježavamo danas. U poluvjekovnom trajanju kolonije građeni su strpljivo, i sa ljubavlju, ambijentalni uslovi i snažan umjetnički ekosistem koji je rezultirao kolekcijom izuzetne vrijednosti.“

„Otvorenost i komunikativnost ove manifestacije, njena korespondencija sa svijetom, dijaloška dinamika ateljea na otvorenom sa prostorom u kome nastaju nova djela, donose Danilovgradu prestiž umjetničkog centra svjetske reputacije. Potreba ovog grada da svojim žiteljima obezbijedi priliv ideja, raznovrsnosti razmišljanja, razmjenu iskustava je esencija kulturne misije jednog društva, ono što razlikuje slojevito i puno življenje od bitisanja na nekom prostoru,“ dodala je ona. 

Ona je navela i da dva izuzetna skluptora koji su učesnici ovogodišnjeg simpozijuma, crnogorskog vajara Milivoja Babovića i gosta iz Poljske, prof. dr Tomaša Matuseviča, spaja posvećenost slovima. „Matuseviča latinična slova, a Babovića ćirilična, iz prve štampane knjige kod Južnih Slovena – Oktoihu Prvoglasniku. Jubilej štamparstva u Crnoj Gori od 530 godina uklesuje sebe kroz umjetnost, kroz pamćenje. Riječ je temelj svega što nazivamo smislom, ona je gradivna “cigla” iz koje oblikujemo svet ideja, osjećanja i znanja. Kroz riječ, naš duh postaje vidljiv, dobija formu i mogućnost komunikacije sa svijetom.“

Prije svečanog otvaranja uprostorijama Zavičajnog muzeja održan je mađunarodni naučni skup na temu „Savremena skulptura – izazovi i tendencije“na kojem je učestvovalo 17 istaknutih vajara, teoretičara umjetnosti, univerzitetskih profesora i estetičara iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Japana i Indije. 

Dr Jelena Jovanović Nikolić, v.d. direktorice Direktorata za kulturno – umjetničko stvaralaštvo, govoreći na otvaranju naučnog skupa istakla je da je „danilovgradska kolonija dio iskustva važnih autora iz cijelog svijeta koji se sjećaju geološke specifičnosti kvalitetnog bijelog mermera ovog podneblja u kome su iskazivali autentičnost svog likovnog senzibiliteta“. 

„Sigurna sam da je i drugo poluvjekovlje kolonije pred nama u koje smo tek zakoračili puno važnih sadržaja, kreativnosti i umjetničke izvrsnosti te da će značaj i ugled ove manifestacije i ustanove i u vremenu pred nama biti sinonim za mjesto izuzetnosti kulturno-umjetničkog stvaralaštva dok opredjeljenost za uspostavljanjem naučnih i kulturnih veza u oblasti skulputre Internacionalnom simpozijumu daje novu dimenziju i značaj“ istakla je Jovanović Nikolić.

foto:MKM

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA