JU „Zahumlje“: Rajko Palibrk gost Tribine „Svobodijada“

Književnik Rajko Palibrk biće gost Tribine „Svobodijada“ Javne ustanove Zahumlje iz Nikšića, u utorak (14. maja) u 19 sati.

O djelu Rajka Palibrka govoriće Bojana Đačić, direktorica Narodne biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja i književnica Milica Bakrač, urednica tribine, dok će nikšićkoj publici svoje stihove govoriti autor.

Autorsko veče Rajka Palibrka održava se u okviru majskog repertoara kulturne scene Nikšića.

Rajko Palibrk, rođen je 30. marta 1963. godine u Pljevljima. Osnovnu školu je završio u Orlji i Gradcu, a Gimnaziju u Pljevljima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Titogradu, sadašnjoj Podgorici 1987. godine. Završio je i Školu novinarstva Jugoslovenskog instituta za novinarstvo.

Od 1994. godine bavi se radio i televizijskim novinarstvom kao novinar, urednik i glavni i odgovorni urednik u RTV Pljevlja. Decenijama aktivno učestvuje u kulturnom životu Pljevalja. Sada je zaposlen u Opštini Pljevlja.

Za svoj novinarski rad nagrađen je od strane Udruženja novinara Crne Gore, a za doprinos radu Srpske pravoslavne crkve odlikovan je od strane Mileševske eparhije ordenom Belog anđela.

Kao srednjoškolac počeo je da piše i objavljuje poeziju. Tokom novinarskog rada piše i objavljuje kratke prozne forme, prvo u programu RTV Pljevlja, a potom u knjizi kratkih priča „Jutarnja priča“ (2010) u izdanju Književnog kluba „Dalma“ iz Pljevalja. Priredio je i monografiju crkve svetih Apostola Petra i Pavla na Javorju kod Žabljaka, pod naslovom „Ko očinu dušu ne poštuje, svoju gubi“ (2013). Srpska književna zadruga Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore objavila mu je zbirku poezije „Kako smo voljeli i umirali“ (2015). 2018. godine, u izdanju Književnog kluba „Dalma“ objavjen mu je roman „Poslednji Svetovidov presto“. Knjigu poezije „Čuvari zavjeta – pjesme rodu i ljubavi“ objavio je 2022. godine u izdanju Izdavačkog udruženja „Stihom govorim“.

Da se radi o itekako vrijednom književnom poduhvatu potvrđuje i magistar Bojan Strunjaš koji je u recenziji knjige pored ostalog napisao: „Rajko Palibrk ima svoj samostalni pjesnički put koji ga zasigurno odvodi u visine savremene srpske poezije. Posebnu vrijednost pjesmama daje njihova savršena lingvostilistička struktura i savršen semiološki model. Leksička vrijednost ove lirike nalazi se u uspješno odabranim i dobro smještenim riječima koje, po svojim ulogama i oslobođenim energijama, u datim smisaonim i jezičkooblikovanim cjelinama i postupcima, djeluju kao najbolji i najljepši performans u našoj poeziji.“

Prozu i poeziju objavljivao je i objavljuje u brojnim književnim časopisima i publikacijama u Crnoj Gori i regionu. Njegova poezija zastupljena je u desetinama antologija nove srpske poezije. Član je Udruženja književnika Crne Gore i Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

Foto: JU „Zahumlje“

NIKŠIĆ PROGNOZA