Jačanje kulturne saradnje između država doprinosi održivosti kulture

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović na marginama sastanka Upravljačke platforme Zapadnog Balkana za kulturu održala je niz bilateralnih sastanaka na kojima je akcentovana izgradnja kapaciteta sektora kulture i dogovorene zajedničke aktivnosti i projekti u cilju unapređenja saradnje.

Na sastanku sa Balažom Hankom, ministrom kulture i inovacija Mađarske, koja trenutno predsjedava Savjetom Evropske unije, naglašen je uspjeh Crne Gore u procesu evropskih integracija, te podrška Mađarske u ubrzavanju procesa i punopravnom članstvu naše države u EU.

Foto: MKM

Govoreći o saradnji u oblasti kulture, ministri Vujović i Hanko nagasili su da je Program o kulturnoj saradnji koji je potpisan za period 2024-2027. godina odlična osnova za unapređenje saradnje između institucija kulture, te da će dva ministarstva u narednom periodu identifikovati nacionalne ustanove kulture koje ce kroz direktnu saradnju, doprinijeti povezivanju Mađarske i Crne Gore.

Ministar je naglasio novu perspektivu u odnosima Mađarske i zemalja Zapadnog Balkana, kada je riječ o saradnji u oblasti obrazovanja.

Posebno je naglašen prostor za razmjenu programa i organizaciju prezentacije crnogorske kulture u Mađarskoj. Mađarska već godinama organizuje manifestaciju “Nedjelja mađarske kulture u Crnoj Gori”, predstavljajući bogate i raznolike programe.

Ministarka Vujović u Skoplju se srela sa ministrom kulture i turizma Sjeverne Makedonije Zoranom Ljutkovim.

Konstatovano je da je na osnovu programa saradnje u oblasti kulture u prethodnom periodu održan veliki broj programa u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori koji su imali za cilj prezentaciju i povezivanje naše dvije kulture. Aktuelni program o kulturnoj saradnji potpisan je prošle godine za period do kraja 2026. i predstavlja okvir za dalje umrežavanje institucija kulture dvije države.

“Crna Gora i Sjeverna Makedonija njeguju zajedničke vrijednosti, imaju puno prostora za saradnju u oblasti kulture, posebno u oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine i njene digitalizacije. U tom kontekstu, dogovorena je konkretna saradnja ustanova koje se bave zaštitom i očuvanjem kulturnih dobara, te razmjena eksperata i informacija u oblasti digitalizacije kulturne baštine”, kazala je Vujović.

Ljutkov je konstatovao da kulturni turizam ima izuzetan ekonomski potencijal za neku državu, te da Sjeverna Makedonija nastoji da njeguje kulturni i arheološki turizam kao i sadržaje nacionalnih ustanova kulture i na taj način doprinosi ekonomskoj održivosti kulture.

Na marginama sastanka u Skoplju, Vujović se sastala sa Normundusom Popensom, zamjenikom generalne direktorice Direktorata za obrazovanje, kulturu mlade i sport.

Foto: MKM

Konstatovan je ubrzan napredak Crne Gore na putu evropskih integracija, te usaglašenost kulturne politike sa smjernicama EU u ovoj oblasti.

Vujović je naglasila da je fokus kulturne politike trenutno unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti kulture čime će se pružiti dobra osnova za sprovođenje strateških mjera i aktivnosti koje će doprinijeti razvoju sektora kulture u Crnoj Gori.

Naglašena je podrška Evropske unije unapređenju kulturne infrastrukture u Crnoj Gori kroz investicije u okviru Interreg IPA pretpristupnih fondova, te važnost pospješivanja učešća crnogorskih institucija i organizacija u svim EU fondovima. Posebno je akcentovana važnost programa Kreativna Evropa, te dalja izgradnja kapaciteta crnogorskog sektora kulture da u što većoj mjeri koriste dostupne fondove i poboljšaju konkurentnost.

Foto: MKM

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA