Izložba „Umetnost i tkanje“ večeras u Nikšićkom pozorištu

U Nikšićkom pozorištu večeras u 20h biće otvorena izložba „Umetnost i tkanje“, Ustanove za izradu tapiserija Atelje 61 iz Novog Sada. Organizatori događaja su Opština Nikšić i Atelje 61, a u okviru decembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2023.

Atelje 61 je osnovan 1961. godine kao Ustanova za izradu tapiserija. Predstavlja jedinstvenu instituciju kulture u odnosu na sve muzeološke i galerijske ustanove na prostoru Zapadnog Balkana i jedinu kompleksnog tipa u Srbiji sa vlastitom produkcijom (radioničkim delom, galerijom, muzeološkom zbirkom). Jedna je od svega pet sličnih institucija kulture u Evropi (Tapiserijski centar „Obison“ u Francuskoj, „Dovecot“ u Edinburgu u Engleskoj, pandan su ustanovi kulture „Ateljeu 61“).

Osnivači „Ateljea 61“ su  dizajnerka tekstila Etelka Tobolka i znameniti srpski slikar, tapiserista i mozaičar Boško Petrović uz podršku grada Novog Sada, koji je „Atelje 61“ proglasio za ustanovu kulture od posebnog društvenog značaja.

Početkom šezdesetih godina 20. vijeka u „Ateljeu 61“ se izrađuju tapiserije velikih formata po kartonima (nacrtima) najpoznatijih umjetnika jugoslovenskog i srpskog modernizma i savremene umjetnosti: Stojana Ćelića, Jagode Buić, Lazara Vujaklije, Milana Konjovića, Save Šumanovića, Ilije Bosilja, Mladena Srbinovića, Boška Karanovića, Ankice Oprešnik,…Prvim izložbama u zemlji i inostranstvu tapiserije „Ateljea 61“ su stekle visoka priznanja, koja su upisala produkciju „Ateljea 61“ i samu ustanovu na mapu institucija kulture velikih vrijednosti i kvalitetnog načina rada.

Tokom 60 godina duge istorije „Ateljea 61“ , u saradnji sa preko 300 umjetnika, otkano je oko 900 tapiserija. „Atelje 61“ posjeduje Nacionalnu zbirku tapiserija koja se smatra jednom od najobimnijih zbirki u ovoj oblasti.

U okviru institucije, pored programa kakvi su Međunarodno trijenale tapiserije i Internacionalna kolonija tapiserija „Boško Petrović“, moguće je pohađati i čuvenu školu tkanja, koja tkanju kao pozivu pristupa sa pozicije starog zanata, kako su to u prošlosti činile naše bake i majke.

foto:RTNK/arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA