Izložba u Kotoru: Istorijat istraživanja morskih dubina

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru priređuje jedinstvenu izložbu pod nazivom „Istorija ronjenja – Evolucija ronilačke opreme kroz vrijeme“, koja će biti otvorena za javnost od 7. do 17. juna u Galeriji muzeja.

Organizatori izložbe su Pomorski muzej i Laboratorija za arheologiju pomorstva, Univerziteta Crne Gore iz Kotora, u sklopu manifestacije „Podvodni kulturni predjeli Crne Gore“.

Svečano otvaranje izložbe održaće se 7. juna u 20 časova, a prisutni će imati priliku da se upoznaju sa zanimljivom istorijom ronjenja kroz raznovrsnu i bogatu privatnu kolekciju Dragana Gačevića.

Dragan Gačević iz Herceg Novog je tehnički ronilac, instruktor, istraživač koji je pronašao brojne olupine brodova u Crnoj Gori i autor knjige i dokumenrarnog TV serijala “Podmorje Crne Gore”. Vlasnik je jedne od najimpresivnijih privatnih zbirki pomorskih artefakata iz novije istorije pomorstva i ratnih mornarica na istočnoj obali Jadrana, kao i brojne ronilačke tehnike i aparata koji datiraju iz posljednjjih decenija 19. vijeka do danas.

Dragan Gačević
foto: Laboratorija za arheologiju pomorstva

Ovu izložbu i cijelu manifestaciju “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” podržali su Opština i Turistička organizacija Opštine Kotor.

Izložba o istoriji ronjenja storija tretira period od starih vremena do savremenih tehnologija koje se danas primjenjuju u ronjenju i istraživanju od morem.

“Ronjenje, kao disciplina, ima dugu i bogatu istoriju. Počeci ronjenja sežu do drevnih civilizacija, kada su ronioci prikupljali bisere i sunđere, koristeći primitivnu opremu poput kožnih mjehova za disanje. Kroz vjekove, ronilačka oprema se razvijala, prelazeći od jednostavnih alata do kompleksnih aparata”, poručili su organizatori izložbe.

Dragan Gačević
foto: Laboratorija za arheologiju pomorstva

U 16. vijeku, čuveni italiojanski pronalazač i umjetnik Leonardo da Vinci je osmislio prve skice ronilačkih zvona, dok su u 18. vijeku inženjeri razvili prve funkcionalne modele. Industrijska revolucija donijela je izume poput skafandera sa crijevom za dovod vazduha, čime je omogućeno duže i sigurnije ronjenje. Danas, savremeni ronioci koriste sofisticirane aparate za autonomno ronjenje (SCUBA) koji omogućavaju istraživanje morskih dubina s lakoćom i sigurnošću.

Posjetioci izložbe u Pomorskom muzeju imaće priliku da vide raznovrsne eksponate koji prate razvoj ronilačke opreme, uključujući: rane modele ronilačke opreme, razvoj sistema sa zatvorenim krugom disanja i SCUBA sistema, savremenu ronilačku opremu i tehnologije koje se danas koriste u istraživanju podvodnog svijeta te ronilačku literaturu.

Ova izložba je jedinstvena prilika za sve ljubitelje istorije, tehnologije i podvodnog svijeta.

 Foto: Laboratorija za arheologiju pomorstva

NIKŠIĆ PROGNOZA