Izložba slika Naoda Zorića 13. decembra u Zavičajnom muzeju u Pljevljima

U glavnom izložbenom prostoru Zavičasnog muzeja Pljevljima u srijedu 13. decembra biće otvorena izložba poznatog crnogorskog slikara Naoda Zorića pod nazivom Presjek.

Organizator izložbe je Javna ustanova „Umjetička galerija Vitomir Srbljanović“.

Naod Zorić je rođen 1968. godine u Đurđevića Tari, Crna Gora. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek slikarstvo, u klasi profesora Dragana Karadžića 1993. godine. Postdiplomske studije završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu kod profesora Radomira Reljića 1995. godine. Studijski je boravio u Parizu 2007. godine. Član je ULUCG od 1994. godine. Dobitnik je stipendije za talentovane studente. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su i nagrada za crtež na FLU Cetinje 1991. godine, nagrada za sliku na 25. Hercegnovskom salonu (kao najmlađi učesnik) 1992. godine, i nagrada za sliku na FLU Cetinje 1992. godine, Nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda“ ULUCG 2007. godine. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Radovi Naoda Zorića se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama. Snimljen je dokumentarni film „Ozbiljna igra – prozor Naoda Zorića“ 2003. godine u produkciji RTS-a, urednika i reditelja Božidara Kalezića.

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za 2023. godinu kao i Grand Prix Salona sjeverne regije u Mojkovcu 2023. godine. Živi i radi u Kolašinu.

Foto: Vijesti/Luka Zeković

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents