Izabran žiri za dodjelu nagrade časopisa „Komun©“

Programski odbor  časopisa „Komuna“ na današnjoj sjednici  imenovao je tročlani žiri za dodjelu ovogodišnje, devete po redu Godišnje nagrade ovog časopisa za 2023. godinu, koja se dodjeljuje za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciju kulturno-istorijske baštine Crne Gore.

Programski odbor časopisa „Komuna“ uskoro će raspisati konkurs za dodjelu nagrade.

Saopštili su da će Žirijem predsjedavati Dragan Mitov Đurović, doajen crnogorskog novinarstva,  publicista, dokumentarista i kulturni poslenik,  urednik  i voditelj brojnih emisija na Radiju Crne Gore , autor velikog broja  reportaža za radio, televiziju, novine, i više dokumentarnih filmova. Scenarista, reditelj i medijator različitih programa, dobitnik brojnih nagrada

Osnivač je i prvi predsjednik Društva crnogorskih novinara. Pokrenuo je i uređivao novine i časopise “Glas solidarnosti”, “Grad”, “Glasnik”, “Danilovgradske novine”, “Sindal”. Jedan je od osnivača i urednika Radio Kotora. Osnivač je kulturno-informativnog centra “Bijeli Pavle” u Danilovgradu i Crnogorskog festivala humora i satire i urednik humorističkog lista “Žuč”.

Dobitnik je brojnih nagrada – od svjetskog festivala URTi u Parizu, preko festivala Jugoslovenske radio televizije u Ohridu, Beogradu, Somboru, Brezojevici, nagrada “Boško Pušonjić” i “Radovan Jablan” do nagrade za životno djelo Radio – Televizije Crne Gore i “Crnogorac” Društva crnogorskih novinara… Generalni je sekretar Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

 Članovi žirija su Darko Drljević, jedan je od najnagrađivanijih i najpoznatijih karikaturista u svijetu. Slobodni je umjetnik od 1997. i predsjednik udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog udruženja karikaturista (FECO Montenegro). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja koje je osvojio širom svijeta učestvujući na raznim festivalima, salonima, izložbama i drugim smotrama karikature u konkurenciji najboljih svjetskih majstora u ovoj oblasti. Uvršten je u svjetsku antologiju “Poznati svjetski karikaturisti”, osnivač je i glavni urednik humorističkog magazina “Tuš” i organizator velikog međunarodnog festivala karikature u Kolašinu.

Radio je za mnoge crnogorske dnevne novine kao što su ,,Pobjeda” , Publika” , Republika”,  ,,Dnevne novine”,  kao i magazine ,,Omladinski pokret” u kojem je započeo svoju karijeru 1984 g. zatim, ,,Ošišani jež”, ,,Ilustrovana politika”, ,,Večernje Novosti”, ,,Blic’’ i mnoge druge. Sarađivao je i sa regionalnim medijima, kao što ju mariborski dnevni list “Večer”. Od strane međunarodnog festivala u Zemunu 2000. godine je proglašen za karikaturistu godine u Srbiji i Crnoj Gori.

Bavi se slikarstvom, ilustracijom, grafikom, ilustrovanjem udžbenika, kao i animiranim filmom i

Braho Adrović, novinar, književnik i publicista. Bio je član prve redakcije lista studenata Crne Gore „Studentska riječ“ a jedno vrijeme i odgovorni urednik tog glasila.Više od deset godina bio je profesionalni novinar dnevnog lista „Pobjeda“ a oko dvije ipo decenije i profesionalni novinar Televizije Crne Gore-dopisnik iz Berana, Plava ,Andrijevice i Rožaja. Bio je i VD direktora Centra za kultru u Beranama i u dva mandata potpredsjednik opštine Berane. Bio je i jedan od osnivača i zamjenik glavnog i odgovornog urednika revije „Novi dani“ koja je jedno vrijeme izlazila u Beranama. Bio je član redakcije i stalni saradnik lista „Sloboda“, urednik za poeziju časopisa „Mostovi“ koji je izlazio u Pljevljima i jedan od pokretača i članova redakcije obnovljenog izdanja časopisa „Tokovi“ u Beranama. Adrović je bio i honorarni saradnik listova „Arena“,“Vjesnik“ i Agencije „Tanjug“ a povremeno je sarađivao i u drugim glasilima.

Adrović je zastupljen u više antologija i izbora poezije u zemlji i inostranstvu.Učestvovao je na većini važnijih festivala poezije i drugih književnih manifestacijama na prostorima ondašnje Jugoslavije kao i u Bugarskoj, Luksemburgu, Njemačkoj i Albaniji. Autor je brojnih knjiga poezije i proze, dobirnik brojnih nagrada iz oblasti književnosti i novinarstva.

Godišnja nagrada „Komuna“ dodjeljuje se od 2015. godine, a njeni dosadašnji dobitnici su Željko Milović, Senad Gačević, Nenad Stevović, Željko Sošić, Slobodan Čukić, Radovan Radonjić, Rajko Cerović, Vladimir Jovanović i Aleksandar Radoman.

NIKŠIĆ PROGNOZA