Guslarsko-pjesničko veče Boška Vujačića u Nikšića

Povodom predstavljanja više knjiga epske poezije čiji je autor narodni guslar Boško Vujačić, u Parohijskom domu u Nikšiću, u subotu 12. oktobra sa početkom u 19 časova, održaće se Vujačićevo guslarsko-pjesničko veče.

O epskoj poeziji Boška Vujačića govoriće potpredsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Budimir Aleksić, a poeziju će uz gusle pjevati narodni guslari Goran Perović Cuca, Radovan Suknović i Brano Zečević. Voditelj programa je Dejan Vukalović.

Cijena ulaznice za ovo veče iznosi 5 eura.

Boško N. Vujačić rođen je 1947. godine u Šavniku, Crna Gora. Osnovnu školu je završio u Boanu, gimnaziju u Nikšiću, a Metalurški fakultet u Zenici. Epikom i pjevanjem uz gusle bavi se od đačkih dana.

Snimio je i objavio najljepše pjesme iz Vukove zbirke: Početak bune protiv dahija, Bog nikom dužan ne ostaje, Boj na Mišaru, Kosovka djevojka, Bolani Dojčin, Kosovska bitka, Margita djevojka i Rajko Vojvoda, Starina Novak i knez Bogosav, Smrt Senjanina Iva, Bajo Pivljanin i beg LJubović, Tri serdara. Iz djela Petra Petrovića NJegoša snimio je Gorski vijenac, a od Radovana Bećirovića Trebješkog: Mojkovačku bitku. Iz „Ogledala srpskog“: Sinovi Obilića, Osveta uskočka i Kula Karadžića.

O Svetom Savi snimio je i objavio najljepše pjesme sa biografijom od Domentijana. Od svojih pjesama snimio je i objavio: Gavrila Principa, Bečki ultimatum i Zavjet.

Tokom bogate karijere Boško Vujačić je objavio veliki broj vinilskih ploča, audio-kaseta i kompakt diskova, prvenstveno sa narodnim epskim pjesmama.

Odlikovan je i nagrađen Zlatnim likom Petra Drugog Petrovića NJegoša, 2013. g. od Pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske, dobitnik je Vukove nagrade za 2014. godinu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na cjelokupnom srpskom kulturnom prostoru. Nagradu dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Dobitnik je Svetosavske nagrade za 2021. godinu koju dodjeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Kao nastavnik gusala radio je u Muzičkoj školi „Mokranjac“ na Odsjeku za srpsko tradicionalno pjevanje i sviranje, od osnivanja do 2011. godine.

Član je stručne komisije koja prati „Festival mladih izvođača tradicionalne muzike“ koji se svake godine odvija u MŠ „Mokranjac“ u Beogradu. Učestvovao je na brojnim manifestacijama i festivalima gusala na srpskom govornom području.

Boško Vujačić sa svojom porodicom živi u Beogradu.

Foto: Privatna arhiva

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA