(FOTO/VIDEO) Završena kulturno-duhovna manifestacja „Dani porodice Romanov“

Izvođenjem predstave „Patrijarh Pavle – biti čovjek među ljudima i neljudima“ završena je manifestacija „Dani porodice Romanov“, koja se od 17. jula odvijala u Nikšiću, u organizaciji NVO „Pandurica“.

U pitanju je duo drama koja je nastala po tekstu dr Jovana Janjića, koji važi za dobrog poznavaoca lika i djela Patrijarha Pavla, o kome je do sada objavio tri knjige, a u režiji Milana Rusa, glumca i reditelja. Naslovnu ulogu Patrijarha Pavla tumači Milan Malbaša, dok novinara koji intervjuiše srpskog Patrijarha igra Aleksandar Dunić.

Predstava je premijerno izvedena u Srpskom pozorištu u Budimpešti, i za godinu i po dana doživjela je više od 60 izvođenja. Sa jednakim oduševljenjem i nikšićka publika pozdravila je predstavu i cjelokupnu ideju da se kroz umjetnički izraz iskaže autentična riječ Patrijarha Pavla i ukaže na neprolazne vrijednosti kojima je on poučavao svoj narod.

Duodrama “Patrijarh Pavle – biti čovjek među ljudima i neljudima” izvedena je u porti velelepnog nikšićkog Sabornog hrama što je svakako pojačalo doživljaj kako publike, a tako i samih glumaca što su potvrdili akteri predstave: Milan Malbaša i Aleksandar Dunić.

Publika u Nikšiću je, zaista, bila počastvovana gostovanjem predstave „Patrijarh Pavle – biti čovjek među ljudima i neljudima“, a izvedena je u organizaciji Javnih ustanova “Zahumlje” i “Nikšićko pozorište”.

NVO “Pandurica”, treću godinu za redom, organizuje manifestaciju “Dani porodice Romanov”, koja se održava u saradnji sa Sabornim hramom Svetog Vasilija Ostroškog i uz podršku Opštine Nikšić i Turističke organizacije Nikšić.

Veći dio programa odvijao se na platou najljepše građevine u našem gradu, čiji ktitor je carska porodica Romanov, dok je veče koncerta upriličen kod Carevog mosta. Njegovo podizanje pomogao je ruski car Aleksandar, i smatra se najvećim građevinskim poduhvatom onog vremena.

“Dani porodice Romanov” petodnevnim raznovrsnim i kvalitetnim programom upotpunili su sadržaj julskog repertoara Nikšićke kulturne scene. Izmjestivši događaje izvan zatvorenih sala u ambijente pod otvorenim nebom skrenuli su pažnju na mogućnost da svaki dio grada može biti oživljen kreiranjem i izvođenjem kulturnih sadržaja, u skladu sa krilaticom ovih mladih ljudi koji iskreno vole svoj grad, a koja glasi: Neka svijetli Carev most, neka svijetli grad!

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA