(FOTO/VIDEO) Veče Srpske književne zadruge u Nikšiću

Povodom jubileja – 130 godina od osnivanja Srpske književne zadruge, najstarije srpske izdavačke kuće, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori je organizovala veče na kojoj je bilo riječi o misiji, koju ova institucija kulture ima za srpski narod, o plodovima njenih brojnih izdavačkih aktivnosti i planovima koji su pred njom.

U obilježavanje jubilarnih 130 godina Srpske književne zadruge uključila se i Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, dvije neraskidivo vezane institucije, koje su nastale u različitim istorijskim okolnostima i na različitom geopolitičkom prostoru, ali sa istom velikom misijom – da čuvaju i učvršćuju svijest da je prostor u kome živimo jedna duhovna i kulturna cjelina.

Na istorijat SKZ, ukazao je dr Duško Babić, upravnik. Kad SANU, beogradski Univerzitet i Matica srpska, po Babićevim riječima, nijesu mogle same, u tom istorijskom trenutku, da obave važan zadatak kako bi se popunile praznine u književnosti srpskog naroda veličanstvenog 19. vijeka, sa Njegošem, Vukom, Zmajem, Brankom, Kostićem, javila se potreba za institucijom koja će objavljivati knjige potrebne srpskoj kulturi i narodu. To je bio zadatak, koji je pred sobom vidjela SKZ.

Prof. dr Aleksandar Popović, potpredsjednik SKZ zapaža da su Srbi, ma gdje i ma kada živjeli, imali Srpsku pravoslavnu Crkvu, a nezavisno od njene misije, postojala je potreba da još neko, kako tada tako i danas, radi ono što je nacionalni posao, ne zarad profita već da bi se sačuvalo što je potrebno za buduće generacije.

Slovo o SKZ književnik Dragan Lakićević, glavni urednik, posvetio je istoričaru Predragu Peđi Vukiću, koji je blagoslovom Mitropolita Amfilohija 2002. godine obnovio podružnicu SKZ na Cetinju. Posle Bara i Beograda, cetinjska podružnica, naveo je Lakićević, bila je najveća podružnica SKZ, u doba kad se tim poslom bavio Peđa Vukić. Predstavio je planove koji su pred SKZ.

Na radost brojne publike, sabrane u Društvu “Sveti Georgije”, književnik Duško Babić je kazivao svoje stihove, a Dragan Lakićević je pročitao zapis o Desanki Maksimović, velikoj pjesnikinji srpskog naroda i SKZ, čijih 120 godina od rođenja i 30 godina od upokojenja se obilježavaju ove godine.

Srpska književna zadruga je, ovom prilikom, u Nikšiću dobila veliki broj novih članova.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA