(FOTO/VIDEO) U Nikšiću počela Međunarodna književna manifestacija „Karneval romana“

Uručenjem nagrade  “Miodrag Bulatović”  književniku Jovici Aćinu za roman “Hodočašće u Sodomu” u Nikšiću je počela počela međunarodna književna manifestacija “Karneval romana”  koju  organizuje Javna ustanova (JU)  Narodna biblioteka  „Njegoš“ uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić.

Prestižnu  manifestaciju  “Karneval romana” posvećenu  pojmu karnevalizacije u umjetnosti i  invertovanoj slici svijeta koja se nalazi u osnovi karnevalizovane i fantastične književnosti, a   koja  afirmiše književno stvaralaštvo Miodraga Bulatovića, osobenog i kultnog pisca, koji je svojom pripovjedačkom genijalošću oblikovao autnetični karnelizovani izraz, naglašene subverzivnosti,  otvorio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

,,Prošle godine Biblioteka ,,Njegoš” udarila je temelje, a ove godine i zvanično uspostavlja jednu veliku tradiciju. Nikšić danas ispunjava jednu važnu misiju, i iako su možda neki drugi gradovi bili pozvaniji da ovu nagradu uspostave, meni je zaista zadovoljstvo što smo to uradili mi, jer nekada je srodstvo po duhu važnije, a mislim da Miodrag Bulatovića zaista jeste srodan Nikšiću, da je to svojim djelom dokazivao, i da evo sada i mi njega za nas neraskidivo vežemo”, istakao je Kovačević.

Svečanom otvaranju književne manifestacije prisustvovao je i predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković.

Bojana Obradović, direktorica JU Narodna biblioteka ,,Njegoš” istakla je značaj pokretanja manifestacije i nove književne nagrade koja nosi ime pisca ,,čija poetika obilježava drugu polovinu XX vijeka i pisca zahvaljujući kojem je crnogorska karnevalizovana književnost prepoznata na svjetskoj književnoj sceni“.Stoga je , prema njenim riječima, ,,organizator manifestacije ,,Karneval romana“ JU Narodna biblioteka ,,Njegoš“ Nikšić osnovala ovo priznanje koje se dodeljuje najboljem romanu koji modeluje karnevalizovanu, grotesknu ili fantastičnu sliku svijeta i koji se odlikuje estetskim vrijednostima na nivou djela Miodraga Bulatovića, ili blizu tog nivoa”.

Četvorodnevno druženje sa poznatim profesorima i značajnim piscima i osvjetljivanje njihovog procesa stvaralaštva i veze književnosti sa scenografijom, pokretom, likovnom  i scenokom umjetnošću u okosnici je ovogodišnje manifestacije  “Karneval romana”.

“Karneval romana”  već tradicinalano  afirmise  plodonosnu, kvalitetnu i orginalnu književnost  majstora  smjehotvorne kulture Miodraga Bulatovića, najosobenijeg, i posle Andrića, najprevođenijeg jugoslovenskog  pisca.

,,Karneval ima osnovnu funkciju koja je obnavljanje. To je energija koja se ruga svemu, posebno onome što vas zastrašuje”, kazala je između ostalog prof. dr Tatjana Đurišić.

Prva nagrada  “Miodrag Bulatović” za najbolji roman objavljen u 2021. i 2022. godini u oblasti karnevalizovane, groteskne i fantastične književnosti, po ocjeni stučnog petočlanog žirija pripala je književniku Jovici Aćinu  za roman “Hodočašće u Sodomu”.

Obrazloženje žirija pročitala je moderatorka Nina Marković, a nagradu koja se sastoji od novčanog dijela, plakete i statuete koju je uradio vajar  Zlatko Glamočak, nagrađenom književniku uručile su Barbara, ćerka Miodraga Bulatovića i Bojana Obradović,  direktorica Narodne biblioteke „Njegoš“.

Jovan Džodžo

video:RTNK

foto:JU Narodna biblioteka „Njegoš“

NIKŠIĆ PROGNOZA