(FOTO/VIDEO) U foajeu Nikšićkog pozorišta otvorena izložba “Radost života, šarena uskršnja jaja”

U okviru repertoara za april programa Nikšićka kulturna scena, u foajeu Nikšićkog pozorišta otvorena izložba „Radost života, šarena uskršnja jaja“.

Izložba „Radost života, šarena uskršnja jaja“ obuhvata 100-ak eksponata od drveta i stiropora, u različitim likovnim tehnikama, čiji su autori učenici od prvog do četvrtog razreda Gimnazije „Stojan Cerović“. Svaki eksponat sa šarama, znakovima i vjerskim simbolima je unikatan. Jaje – simbol novog života, snažno i neraskidivo je povezano sa praznikom pobjede života nad smrću – Vaskrsom. Izložbu je otvorio Miloš Nenezić iz Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić.

Mit o postanku svijeta iz jajeta prisutan je kod brojnih starih naroda. Još u antičkom dobu bojana su i iscrtavana jaja, a vaskršnja svojim šarenilom označavaju radost, obnavljanje života i prirode.

Otvaranje izložbe zvucima flaute upotpunila je Ksenija Sarić, gimnazijalka i učenica MŠ „Dara Čokorilo“. Izložbu „Radost života, šarena uskršnja jaja“ u okviru repertoara za april programa Nikšićka kulturna scena organizovali su JU Muzeji i galerije Nikšić i Gimnazija Stojan Cerović.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA