(FOTO/VIDEO) Prikazana nova verzija spota za pjesmu „Vasilije sveti, ponose monaha“ Asima Sarvana; Kovačević: Sveti Vasilije mjera našeg duhovnog rasta

Ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću večeras je prikazana nova verzija spota za pjesmu „Vasilije sveti, ponose monaha“ Asima Sarvana, čiji je novi muzički aranžman, na tekst nekadašnjeg igumana manastira Ostrog Georgija Mirkovića, uradio Sarvan, a note za crkveni hor raspisala Milica Milović.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, kao idejni tvorac projekta, kazao je da ime Svetog Vasilija bdi nad nama sa Petrove glavice i iz Ostroga.

„Nikšić ne može biti više od onoga što je Sveti Vasilije i to je mjera našeg duhovnog rasta iako smo svi mi većinom nedostojni toga i ne možemo dotle da dobacimo, ta slika treba uvijek da nam stoji pred očima. Kao Nikšićani treba da budemo obavezni da, kada pominjemo Nikšić, uz to ime našeg grada uvijek pomenemo prvo ime Svetog Vasilija. Neka nam to bude obaveza i putokaz, koliko god pali, kada je to ono prvo što vežemo uz ime našeg grada uvijek ćemo se podići, kao što je Nikšić u ovih nekoliko godina progledao tim svojim pravim, duhovnim očima“, kazao je Kovačević.

On je podsjetio da je i zvanično Sveti Vasilije postao slava našeg grada.

„Iako formalno Nikšić još uvijek nije grad, kada ga vežete uz ime Svetog Vasilija on je to mnogo više od onih koji se gradovima i zovu“, istakao je Kovačević.

On je kazao da je ideja za snimanje nove verzije spota nastala prije dvije godine na Sajmu knjiga u Beogradu, „a danas je i ostvarena uz pomoć Mitropolije, naše eparhije, Ivangrad studija, naših prijatelja iz Doma omladine koji su svemu tome dali posebnu notu, a na čelu te ustanove je naš Nikšićanin Andrija Bojanić koji želi i hoće da veže ono što radi za ime Svetog Vasilija Ostroškog.“

Prema njegovim riječima, Nikšić najviše liči na Svetog Vasilija „toga 12. maja pod Ostroškim gredama i na nikšićkim ulicama u onoj veličanstvenoj litiji.“

Asim Sarvan je kazao da se prvi put kad je došao u Nikšić osjećao kao kod kuće.

„To mi se rijetko događa, obično imam tremu kad dođem negdje, ali ovdje kad sam došao bilo mi je zaista prijatno“, rekao je Sarvan.

Kaže da je imao sreću da se, tokom rađanja ideje za projekat, tu nađe Milica Milović koju je zamolio da raspiše glasove za hor.

„Sve je ispalo kako treba, čak sam malo promijenio kraj pjesme i stvarno je dobila jednu uzlaznu liniju“, zaključio je Sarvan.

Iguman manastira Ostrog, arhimandrit Sergije, rekao je da je ličnost Svetog Vasilija presudna u istoriji našeg naroda, ali i u njegovom duhovnom opstanku i razvitku.

„Svi se mi trudimo da budemo dobri hrišćani, ali nam je pomoć Božija beskrajno potrebna, a nju najviše dobijamo preko svetih, naših predaka i savremenika koji su nam trasirali put“, kazao je arhimandrit Sergije.

On je naveo da je otac Georgije, koji je napisao pjesmu, bio divan duhovnik i vjeran čuvar i služitelj ćivota Svetog Vasilija.

„Pjesma je izašla iz njega potpuno prirodno, kao uzvišena himna“, primijetio je arhimandrit Sergije.

On je istakao da je i početak i kraj, kao i vječnost u pjevanju Bogu.

Renomirani rok i džez kritičar, rukovodilac Odeljenja za umjetničko stvaralaštvo i muzički urednik Doma omladine Beograda Dragan Ambrozić kazao je da je Dom omladine prepoznao da je jedan ovako veliki poduhvat značajan kada je u pitanju saradnja u kulturi Nikšića i Beograda.

„Ovaj video spot je prvi korak u jednoj dobroj saradnji koja će trajati u sledećim godinama“, istakao je Ambrozić.

On je podsjetio na umjetničku ličnost Asima Sarvana, navodeći da je zadužio popularnu kulturu, prije svega kroz rad sastava „S vremena na vreme“, koji se pojavio sedamdesetih godina kao dio beogradske akustičarske scene i bio je vezan za Dom omladine Beograda.

„Taj sastav je uveo nove umjetničke standarde u popularnu muziku. Oni su slijedili neke druge sastave kao što su Sajmon i Garfankel i Boba Dilana. Idući tim tragom „S vremena na vreme“ su unijeli tu istu lirsku žicu u našu muziku. Prva pjesma na njihovom prvom albumu zvala se „Biblijska pesma“. Asim Sarvan je uvijek ostao vjeran sebi i jedan je od autentičnih narodnih umjetnika kakvih nema mnogo na našoj muzičkoj sceni, koji su posvetili život traženju smisla“, istakao je Ambrozić.

Prikazivanju spota prisustvovao je i predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković.

Veliku pomoć prilikom snimanja spota pružila je Javna ustanova Zahumlje u čijem studiju je Hor mati Angeline snimio svoje dionice, a koji je, pod dirigentskom palicom Ane Bojić, večeras izvodio numere iz svog bogatog repertoara.

Najveću logističku i svaku drugu pomoć pružio je Dom omladine Beograd na čelu sa direktorom Andrijom Bojanićem, a predstavnica te kulturne institucije Milica Ševarlić, uz Dragana Ambrozića, prisustvovala je prikazivanju spota.

Spot je realizovan uz blagoslov Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, kao i sadejstvom i pomoći sveštenstva Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Promociju su organizovali Opština Nikšić, Turistička organizacija Nikšić i Saborna Crkva Svetog Vasilija Ostroškog, a u okviru manifestacije „Septembarski dani – Nikšić 2024″ i Nikšićke kulturne scene 2024.

Nikola Kankaraš
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA